![]() |
|
|||||||
| Webserver Kurulum ve Ayarlar Webserver kurulum ve ayarlar Apache IIS WebSphere WebLogic LiteSpeed lighttpd |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
||||
|
Not: Yazıyı ssh cok bilmeyen birinin bile rahatlıkla anlayabilecegi sekilde yazmaya calıstım. Umarım bilenler ne kadar detaya inmiş diye kızmazlar..
Hepimizin muhakkak başına gelmiştir. sunucunuzda bir sorun oluşur ve ah ulan keşke makina yanıbaşıma olaydı da sorunları daha rahat gorup sadece ssh gibi karanlık bir pencereye tıkılı kalmasaydım dersiniz. Şimdi sizlere VNC adlı uzaktan masaüstü programı ile Linux makinanızın desktopuna nasıl erişebileceğinizi anlatmak istiyorum. Umarım sizlerin de işine yarar. Öncelikle sunucumuza X adlı pencere sistemini kurmamız gerekmekte. kullandıgınız işletim sistemlerini bilmiyorum ama ben fedora kullanıyorum ve yum ile gayet güzel ve rahat bir şekilde yüklenebiliyor. Sizlere de tavsiye ediyorum. Tabi makinanıza uzaktan bir bağlantı sağlayabilmeniz için öncelikle makinanızda bir Pencere Yöneticisi olmalı. Makinanızda XServer in yüklü olup olmadığını anlamak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.: Kod:
# yum grouplist Kod:
# yum groupinstall "X Window System" KDE için: Kod:
# yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" Kod:
# yum groupinstall "GNOME Desktop Environment" VNC SERVERIN Kurulumu:anladığım kadarıyla VNC Server KDE ile otomatik gelmekte(En azından bende öyle oldu belki kullandıgım repolardandır). VNC SERVERIN makinanıza KDE ile birlikte gelip gelmedigini ogrenmek icin ssh dan: Kod:
# vncserver Kod:
# yum instal vnc VNCSERVERS="5:root" VNCSERVERARGS[2]="-geometry 800x600 5 değeri kullanıcınızın ID'si. root'un ne olduğunu belirtmeme gerek yok Ekran çözünürlüğünü makinanıza gore deistirebilirsiniz. sonrasında dosyayı kaydedip cıkın ve şu komutu girin ki VNC serverimiza şifremizi belirtelim. Kod:
# vncpasswd Firewall'ınızın VNC'ye göre konfigüre edilmesi: vnc Serverinizin çalışması için 5900'uncu portu firewallınızdan açmalısınız ki bilgisayarınıza bağlanabilesiniz. /etc/sysconfig/iptables adlı dosyayı acıp içerisine şu satırı ekleyin. Kod:
-A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 5900 -j ACCEPT Kod:
# service iptables restart X Pencere yöneticisini konfigüre etme: /etc/x11/xorg.conf dosyasını açıp içerisine su satırları ekleyiniz. Section "Module" Load "vnc" EndSection Not:Eğer zaten Module diye bir alt kategori var ise altına sadece Load"vnc" yazın. Screen Sectionı muhakkak ki config dosyanızda mevcuttur. Onu aşağıdaki gibi değiştirin. Kod:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
Option "SecurityTypes" "VncAuth"
Option "UserPasswdVerifier" "VncAuth"
Option "PasswordFile" "/root/.vnc/passwd"
EndSection
sonrasında Kod:
# startx VNC ISTEMCISINI INDIRMEK: http://www.tightvnc.com/download.html adresinden Tiny VNC Programını indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz arkadaşlar. Programın goruntusu aşağıdaki gibidir. Ipnizi ve şifrenizi girin ve Umarım bu yazım işinize yarar arkadaşlar. saygılar
| Stil | |
|
|