Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Genel > Webmaster Genel Konular

Webmaster Genel Konular Webmaster Genel Konular

LinkBack Seçenekler Stil
  #21 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 00:55
firar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
banned!

Tecrübe Puanı: 6
eTicaret: %100/1
firar will become famous soon enough

Alıntı:
yagmayok´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu mesaj ile acaba ben php Codder miyim diye kendimi sorgulamaya başladım. Ama değilim herhalde. Her ne kadar tüm sitelerimi php ile kodluyor olsam da...

neyse, peki webyazilim ve diğer arkadaşlar, iyi bir php Codder nasıl olunur ki ?
Müşterinin tüm isteklerini evet demek yeterli midir ? Tabi bunun sonucunda da o isteklerini yerine getirdiğini varsayıyoruz... Sadece bu bir ölçüt olarak kabul edilebilir mi ?

Mesela ben herşeyi oradan buradan topladığım bilgiler ile biraz da okuyarak, uğraşarak, çaba sarfederek öğrendim. Kendime yetebiliyorum. Ben de kendime bir php coder diyebilir miyim ?

sen kendine php coder diye bilirsin.. ama benim için en iyi kavramını açıklamak gerekirse benim hayat gücümü gerçeğe dönüştürebilmeli yani karşımdaki insana şöyle birşey düşündüm yapabilirmisin dememeliyim şöyle bişiy düşündüm hazır olunca faturayı yolla demeliyim

#22 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 01:19
webyazilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Tecrübe Puanı: 2
eTicaret: %100/10
webyazilim will become famous soon enough

Alıntı:
yagmayok´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
neyse, peki webyazilim ve diğer arkadaşlar, iyi bir php Codder nasıl olunur ki ?
Müşterinin tüm isteklerini evet demek yeterli midir ? Tabi bunun sonucunda da o isteklerini yerine getirdiğini varsayıyoruz... Sadece bu bir ölçüt olarak kabul edilebilir mi ?
Madem sordun, nacizane kendimce bir cevap vereyim.

İyi bir php coder ( aslında x coder ) şöyle olabilir;

Php'ye özel standartlarından haberdar olması gerekir. ( pear, curl, smarty, soap vs. )

Özelleştirebileceği en az bir framework kullanması gerekir ki hızlı çözüm üretebilsin. ( symfony, cakephp ya da benim gibi kendisi yazar bi tane )

Tipik güvenlik sorunları ( sql injection, cross site scripting ) için çözüm üretebilmesi gerekir. Bu aşamada apache'yi de iyi bilmesi gerekir.

Veritabanından bağımsız kod yazması gerekir ki bu aslında pear ya da kullandığı framework ile mümkünleştirilebilir.

Design pattern mevzusunu anlamış olması ve php5'in çok güzel desteklediği OOP ( nesne yönelimli programlama ) yapısını iyi kullanması gerekir.

Okuduğunu anlayacak ingilizcesi olması gerekir. Çünkü bana hiçbir zaman türkçe kaynaklar yetmedi. Okuduğumuda çok zor anlasamda ingilizcem yetiyor.

Bir kez yazdığını bir daha yazmaması yani zeki düzenli dökümantasyonu düzgün olması gerekir. Modüler kod yazması gerekir. Kodun bir parçası başka bir programda mutlaka işe yaramalıdır.

Php dışında mutlaka html ( html 4 ve xhtml de dahil tabi ) , css (1,2,3) , javascript bilgisinin iyi olması ve nerede php nerede javascript kullanması gerektiğine sağlıklı karar vermesi gerekir.

Farklı programlama dillerini de iyi biliyor olması ufkunu elbette açacaktır. Mesela java bilmesi ( java biliyosan phpyi ne yapıcaksın demeyin çok farklı kulvarlar ) belli zeka düzeyi üstündeki insanların ürettiği kodları anlaması demektir ki hakkaten ufkunu açar.

Çok çok arızalı php coder açar php'yi yazar içine komutunu sonra yeniden derler phpyi olur biter.

Bir php coder'ın en iyi hali ise bence tatmin edilmiş halidir. Yani parayı veren düdüğü çalar. Çok kapitalistsin, bak amatörler daha iyi yazıyor diyenler destek, güncelleme istediklerinde "abi php yi bıraktım cfm öğreniyorum zaten heyecan olsun diye takılmıştım" cevabı ile karşılaşmamalıdır. GNU bu açıdan bakıldığında tam bir geek işidir zaten. Geek işine gelmezse bana ne der kapıyı vurur gider. Bu açıdan bakınca bu yazdıklarımı bilen adam günde 6-7 saat çalışır ve maaş olarak 10 bin ytl ister. Doğru değerlediren işletmeci de ayda en az bir o kadar kazanır, uzun vadede çok çok fazla kazanır.

Son olarak çok şahside olsa söyleyim, kod yazmayı sevmeyen bir adam olması gerekir. Emin olun seven adamdan çok daha iyi biliyor ve çok daha tecrübelidir sevmeyenler. Çünkü yaşayacağı macera pek yoktur

Böyle çelişkili gibi görünen bir tarif verdim ama dedim ya kendi görüşüm yaklaşık böyle. Unuttuklarımda var muhakkak...

Konu webyazilim tarafından (2008-04-15 Saat 01:21 ) değiştirilmiştir..

#23 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 01:58
Lisans - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Tecrübe Puanı: 1
eTicaret: %100/9
Lisans is on a distinguished road

Bunları yapan coder değil developer dır..

#24 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 02:04
AkrepList - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Platinum Member

Tecrübe Puanı: 7
eTicaret: %100/2
AkrepList is on a distinguished road

Alıntı:
Lisans´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
yazarmısın yazdırırmısın yoksa o parayla önce kursamı gidicen :P
Puhahhaaaa,
Kursa gitmem ben kurs veririm, gel sana gerekli diplomayı da gösteririm, duvarda asılı duruyor.

#25 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 02:07
Senior Member

Alıntı:
Bunları yapan coder değil developer dır..
zaten konu proje üretmek çerçevesinde dolandığından o şekilde yazdım.

#26 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 02:33
Angelo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Platinum Member

Tecrübe Puanı: 8
eTicaret: %100/4
Angelo is just really niceAngelo is just really niceAngelo is just really niceAngelo is just really nice

Bu PHP coderı arkadaşları arada tabi sorulan sorulara cevap verirken görmek güzel olurdu. Ek olarak bir defasında bir kişiye ihtiyacım olmuştu, ilk attığım mesaja onlarca kişi cevap verdi, sonra basit bir test sorusu sorduğumda kimseden ses çıkmamıştı. Burnundan kıl aldırmayan bir çok superman PHP coder var aramızda. En iyisini seçmek gerçekten zor.

#27 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 04:04
Lisans - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Tecrübe Puanı: 1
eTicaret: %100/9
Lisans is on a distinguished road

Alıntı:
AkrepList´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Puhahhaaaa,
Kursa gitmem ben kurs veririm, gel sana gerekli diplomayı da gösteririm, duvarda asılı duruyor.
java, .net, php, cfm, sql, perl, oracle biliyorsan o ayrı konu ama kişi bilmediğin bir alandan sorarsa o zaman gidermisin bilemem
Bence herşeyi erbabı yapmalı.

#28 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 12:39
Platinum Member

Alıntı:
java, .net, php, cfm, sql, perl, oracle biliyorsan o ayrı konu ama kişi bilmediğin bir alandan sorarsa o zaman gidermisin bilemem
Bence herşeyi erbabı yapmalı.
aynen üstüne bastın dostum, yazdıklarından daha da fazlası var merak etme seeennn...
her insanın bilmediği birşey muhakkak çıkar, internet var araştırılır öğrenilir illaki kursa gerek yok.

#29 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 12:53
Senior Member

Alıntı:
Angelo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu PHP coderı arkadaşları arada tabi sorulan sorulara cevap verirken görmek güzel olurdu. Ek olarak bir defasında bir kişiye ihtiyacım olmuştu, ilk attığım mesaja onlarca kişi cevap verdi, sonra basit bir test sorusu sorduğumda kimseden ses çıkmamıştı. Burnundan kıl aldırmayan bir çok superman PHP coder var aramızda. En iyisini seçmek gerçekten zor.
bu eleştiriyi bekliyordum zaten hemde senin yapacağına da emindim. php forumunda sorularına yanıt bulmuş biriyim çok güzel ama şunu sende kabul edersin ki, iyinet bir seo forumu olduğundan insanlar soru sormuyor, çözüm talep ediyor. hemen örneklerde çıkartır gösteririm istersen. bir de çok zamanımız olmuyor kendi dertlerimizden.

#30 (permalink)   eTicaret 
Alt 2008-04-15, 13:00
Platinum Member

valla ben kendi php sitemdeki php sorularına bile yetişemiyorum yoğunluktan
eleştiride haklısınız ama bilmek ve sorulara zaman ayırabilmek çok farklı şeyler

Seçenekler
Stil