Paylaşıma sadece vericiler değil alıcılar da katılsa dediğiniz kalite yükselir, ama örneğin PHP bölümünde çok başlangıç seviyesinde bir soruyu soran kişiye cevap veriyoruz, iki gün sonra başka başlangıç seviyesinde bir soru geliyor, yine yardım ediyoruz. Bir hafta sonra script satış bölümünde aynı kişi bu parçaları birleştirmiş 500 YTL yazmış script fiyatına. Zaten fiyata hiçbirşey demiyorum o açılan başlıklardan satın alan varsa şimdiye kadar 2-3 daire almam lazımdı. Neyse satmak haklarıdır ama bizden aldığını foruma satmak isteyen bu arkadaşlar, foruma pozitif bir paylaşım katmak için uğraşmıyorlar. O da arkasına birisine yardım etse ya da ya bende bunu buldum diye getirse helali hoş olsun.
Bir benzeri teknik konular bölümünde sunucu yönetimiyle ilgili çok basit sorular soruluyor, bu arkadaşların diğer bütün postları sunucu satışı. Yani bunlar çok basit örnekler ama mentalite bu, bunu değiştirmemizin olanağı yok.
Ben burada bilgisini satabilecek konumda tecrübe edinmiş kişilerden biri olduğumu düşünüyorum, ama forumu maddi işler için hiç kullanmadım, bir şey satacağım bir kere oldu, onda da ayrı bir kullanıcı açtım, moderatorlüğün etkisi olmasın diye. Herkes sadece birşeyler satabilmek ya da karşılıksız alabilmek için buraya geliyorsa, bizim gibi karşılıksız vermek veya vakit geçirip geriden gelenlere el uzatmak isteyen arkadaşlar zamanla gerilebiliyor, tansiyon yükseliyor, bu arkadaşlara söylemek istemediğimiz bazı şeyleri ters veya sinirli söyleyebiliyoruz, bu şekilde zaman geçtikçe forumdan soğuma oluyor. Kötü ya da yanlış gidenleri uyarmaya kalktığımızda da adımız kıskanç, ya da ukala oluyor.
Sonuçta bu böyle bir periyoda girdi artık düzelmesi zor. Buradaki kısır tartışmalar, gerçekten birşeyler paylaşmak isteyen bilgili kişileri buradan uzaklaştırıyor. Forumun bir süredir belirli bir bakış açısı vardı, her kim kendi ne yaparsa yapsın, bu forumda kural dışı şeylerin konuşulması yasak. Bunu kapatıyorsunuz 3 tane yeni mesaj açılıyor, yok moderatoru protesto ediyorum, yok bunu protesto ediyorum. Kusura bakmayın ama birilerini protesto etmek için önce aynaya bir bakmak lazım, sonra da karşındakini tanımak lazım. Ben dışardan bir göz olarak bunlara baktığımda, bu forumu tesadüfen bugün bulsaydım üye olmazdım. Herkes alırsa verecek kimse kalmaz bir gün.