Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Kaynak Eğitim Tanıtım Hizmet > Programlama Dilleri > Ruby

Ruby Ruby ve Ruby on Rails Framework

LinkBack Seçenekler Stil
  #31 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 02:31
webyazilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 2
iTrader: %100/10
webyazilim is on a distinguished road

Valla Ceasar olaya amatör yaklaştığı için bilgiye daha fazla değer veriyor üründen. Ama ben kendi adıma hangi yol kısa ve verimliyse, hangisi az zaman alıyorsa onu yaparım. Malesef zaten adsense veya herhangi internet hedesinden para kazanmayı yıllardır beceremediğimden kod yazarak kazanmaya mahkumum. O yüzden profesyonel yaklaşmak durumundayım.

Ruby eğer işleri kısaltacaksa kullanırım. PHP zaten önceden yazdığım şeyler varsa onu kullanırım. Perl kullanmam işime gelmez. Python eğer illaki performans ihtiyacım varsa elim mahkum. Tıpkı yüklü data da postqreSQL kullanmayı seçmek gibi birşey bu.

Bence her dili bilmek bir yana hangi dil nerede hızlı ve verimli sonuç üretecek onu bilmek çok daha önemli. Ruby iyi bir dil ve rails iyi bir framework. İşleri kısa yoldan yapmak, yapılmış şeylerle uğraşmak istememek her zaman kötü değil, her zaman iyi değil.

Ne demişler, her durum kendine özeldir.

Bu arada Ceasar sana asp ve .net kıyaslaman konusunda kesinlkle katılıyorum. Microsoft'un bilgiye yaklaşımı yanlış olmakla kalmıyor sakatta. Java taklidi bir alt yapı ile .net sadece var olan potansiyeli yüzünden kullanılıyor. Bunun nedeni de desteğe muhtaç bilgisayardan anlamayan tabandaki kitle, kobi firmalar. Eğer bir firma kendi IT departmanına sahip olacak kadar büyürse ( koç.net gibi ) o zaman alternatifleri değerlendirmeyi biliyor. Yoksa belki de hiç alamayacakları bir destek hayali için microsofta devam diyor çoğu. Bana koyan linuxte wget komutunu bile bilmeyip microsoftta bin türlü zımbırtı yazdım, üüff c# ile c++ aynı ortamda aşık attırdım diyenlerin hayatlarında unix türevi kullanmamalarına rağmen microsoftu ve ürünlerini süper sanmaları. Anlatamıyorsunda. Ama işte istatistikse ortada bakın apache ne kadar kullanılıyor internette.

http://news.netcraft.com/archives/we...er_survey.html ben bunu bilirim arkadaş. PHP de o kadar kullanılıyor işte.

Microsoft malesef tekelini tehlikeye sokacağını düşündüğünden hiçbir zaman ASP yi "adam" etmeyecektir. Mantıksız gelebilir ama öyle. Ekmeğini programının kötü evet kötü olmasından yiyor microsoft bir bakıma. Çünkü destek sunabiliyor bu sayede, compenent bilmem ne satabiliyor. Yani iş sürecini farklı oturtmuş mantık değil kapitale göre. Haklıda, amacı para kazanmak.

Konu webyazilim tarafından (2007-04-04 Saat 02:44 ) değiştirilmiştir.. Sebep: ekleme

#32 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 03:10
iyinet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Paylaşım için teşekkürler

Blog Entries: 2
Teşekkür: 2
Tecrübe Puanı: 3
iTrader: %100/6
iyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really nice

Alıntı:
tiva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
PHP yi bu kadar gündeme taşıyan, bir anlamda windows ve ASP nin ücretli bir sistem olmasına tepkimidir ?
Bir nevi oyle de denebilir ancak PHP sadece bedava oldugu icin 1 numara olmadi.

1. Acik kod olmasi (boylece cok hizli gelisti)
2. Tum veritabanlari kendi icinde (native) desteklemesi (bu cok onemli)
3. MySQL ile cok iyi entegre olmasi
4. PHP + MySQL + Apache uclusunun hem ucretsiz olmasi hemde cok iyi calismasi.
5. Platform bagimsiz olmasi (hem windows, hem unix, hem linux...)

#33 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 09:41
Turkmucit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

iTrader: %0/0
Turkmucit is on a distinguished road

Arkadaşlar toparlarsak;
asp ye microsoft gıcıklığından paralı olmasından ötürü yanlı bakmadan dilleri karşılaştıracak olursak
-php daha hızlı
-para olayı var ,ama serverin senin değilse zaten host ücretlerinde asp ve php fazla fark etmiyor (benim çalıştığımda hiç) şimdi asp net i artırmışlar. oda yine her firmada aynı değil.

şunlara cevap arasak;
?- mesela IIS ve apache açıklara karşı nasıl .ve bu tip açıklamaların kapatılmasında hangisi daha hızlı.
?-Php iyi derken bunun bir grubu varmı yoksa herkes için herkoşulda PHP mi iyidir.
yani diyelim başlangıçta şu iyidir ,büyük firmalara,projelere şu iyidir,paara kazanmak için şu iyidir,server seninse şu iyidir vs.vs.vs...
yoksa herdurumda Php iyidir denebilir mi?
ben diyorumki gelişkin araçları örneğin bir visual studio su varken para kazanmak için hızlıca projeler üretebiliyorsam asp net kullanırım gelecekte büyük projelerimde kesinlikle php gibi ücretsiz bir dil kullanırım.
Ben birçok arkadaşın biraz ideolojik baktığını düşünüyorum yansız bakılıp kendi çıkarlarımızı düşünürsek ne sonuçlar çıkar merak ediyorum...

#34 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 09:58
tiva evleniyor

Blog Entries: 6
Tecrübe Puanı: 7
iTrader: %100/3
tiva has a spectacular aura abouttiva has a spectacular aura abouttiva has a spectacular aura about

Konuya ideolojik bakıldığı falan yok, bunları başkalarına bir fikir olsun diye karşılıklı soru cevap şeklinde yazıyoruz, ruby ile ilgili karar için biraz daha bu başlıkta yazılması gerekecek( 1 ay önce ruby destekli shared hosting de aldım, denemeler için) cevaplanmış olsun diye kestirip atmaya ne gerek var ki. Burada konumuz asp veya asp.net değil zaten, php,ruby ve python karşılaştırması. Ayrıca şunu da söyliyeyim borland ürünü ile programlama dili yazmış birisiyim (tiva, interpreter olarak windows da eksiksiz, linux için henüz %50 deyim, compiler da biraz yavaş ilerliyorum), senin visual basic i yerden yere vurmak benim için çok kolay. Bu başlık bunun da yeri değil zaten.
satılık kimbuldu.com sporfoto.com ruyada.com gelinliksitesi.com fazlabilgi.com tekneler.net esyalar.net turkblog.net istiklal.net seyret.net fenerli.net isyeri.net ziyafet.net ikincieloto.net webtrafik.net robotlar.net sazevi.net

Konu tiva tarafından (2007-04-04 Saat 10:04 ) değiştirilmiştir..

#35 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 10:06
Senior Member

tamam da neden sen cevap yerine savunmaya geçiyorsun.Bilmediğim için soruyorum cevap verirsen öğrenecez şuanda php editör indirdim server indirmeye çalışıyorum..Buradan da ek bilgiler almaya çalışıyorum ne microsoft ne bir diğer babamın şirketi değil ben işime geleni ve gelecekte işime gelebilecek olanı kestirmeye çalışıyorum..

#36 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 10:43
Angelo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Moderator

Tecrübe Puanı: 8
iTrader: %100/4
Angelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the rough

Apache hızlıdır, güvenlidir, aktif bir komunite tarafından geliştirilmektedir, eğer c compiler'ı bulunuyorsa çamaşır makinesinde bile çalışır, bir çok componentıyla her istenene karşılık verebilmektedir, php ve mysql ile hızlı ve kolay entegrasyonuyla Dünya'da en çok kullanılan serverdır. Sanıldığının aksine 1 dakika içinde kurulur. Asp çalıştırabilmek dışında IIS'den aşağı kalır hiçbir yanı yoktur. Ücretsiz olmasaydı bütün bunlar bu kadar sorgulanmazdı zaten, ücretsiz olunca kalitesiz oluyor gibi bir trend var bizim ülkede. Ucuza mal satan kafeye de gitmiyoruz, 8 liraya espresso içiyoruz.

Paralı olsaydı da buralara gelirdi bence, sadece biraz daha yavaş olurdu. Microsoft'a olan gıcık da sadece paradan değil, o çok minör bir olay Microsoft'un diğer gıcıklıkları yanında.

#37 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 10:56
Senior Member

hıım. peki .Çalışmamızın durumuna göre asp nin avantajlı olabileceği durumlar yokmu.Örneğin aradım ama php de yazma işini kolaylaştıran visual studio ya benzer birşey yok genelde en fazla text editörler var kodları tanıyan tamamlayan..Projede hız konusunda endişelendirecek kadar büyük değilse php yerine asp kullanmakta bir sıkıntı olurmu.
Ben asp yanlısı görünüyorum ama uzun süre bunu öğrendik ve parasını verip program aldık birde bilmem ne kadar ay çalışıp siteler yaptık kendimize ait kod blok larımız oluştu..arada gerçekten önemli farklar olduğunu anlarsam bunu genede bırakacam o yüzden soruyorum..

#38 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 10:57
Senior Member

Ruby ile ilgili türkçe kaynak :

http://www.acikbilgi.com/2006/01/15/...rails-kurulum/
http://www.acikbilgi.com/2006/01/18/...s-hello-world/

Bir de Ruby on Rails için eclipse modu olan Radrails var. Oldukça güzel bir editör. Eclipse'de öyle zaten ama java temelli olduklarından biraz ram,cpu götürüyorlar. Öte yandan opensource olmasından oldukça fazla plug in var. SF.net içinde bulunuyor herşey.

Şurada da PHP - Ruby syntax örnekleri var.

http://www.rubyonrailsblog.com/artic...yntax-examples

Konu webyazilim tarafından (2007-04-04 Saat 10:59 ) değiştirilmiştir.. Sebep: ekleme

#39 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 10:58
Angelo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Moderator

Tecrübe Puanı: 8
iTrader: %100/4
Angelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the rough

Yazılım geliştirme görsel espri işi değil zaten. Notepad'de açıp yazılır. Ama herkesin kendi seçimi. Ben o visual olaylardan anlamıyorum karışık geliyor böyle daha mutluyum. Sana kolay geliyorsa onları kullanabilirsin. Bilmiyorum visual bir olayı var mı, yok galiba.

#40 (permalink)   iTrader 
Alt 2007-04-04, 11:03
Senior Member

UML için azıcık visual olaylara girmek gerekiyor. Ama sanma ki buton tut taşı işi değil yani. Onunda zaten en kralını yapan IBM. Rational software diye bir UML aracı var anlatılmaz yaşanırmış. Pek yazılımcılar öyle diyorlar.

Gerçi visual'den kasıt bu değil sanırım.

Seçenekler
Stil