![]() |
|
||||
|
basit POST kullanımı:
-------------------- gonderen.html HTML-Kodu:
<form method="post" action="alan.php"> İsminizi Girin <input type="text" name="gidenText" /> <br /> <input type="submit" name="gonder" value="Gönder" /> </form> PHP- Kodu:
basit GET kullanımı: -------------------- getKullanimi.php (sayfaya getKullanimi.php?isim=bişeyler şeklinde değişken gönderdiğinizi varsayıyorum) PHP- Kodu:
-------------------- register_globals in on olması durumu ile ilgili olarak söylemek istediğim birkaç şey var. öncelikle benim tavsiyem, register_globals değerini off yapıp, elinizi $_POST ve $_GET kullanmaya alıştırın. verilerinizi daha kontrollü almış olursunuz böylece, güvenliği de bir nebze olsun arttırmış olursunuz. mesela ( daha önceden de forumda verilmiş olması lazım , php.net den alıntı ) ornekRG.php PHP- Kodu:
register_globals le ilgili güvenlik sorunlarını, google dan basit aramalarla bulabilirsiniz. Sıfırdan yazdığınız her kod için, register_globals değerini off yapıp, kodunuzu ona göre yazmanızı tavsiye ederim. |
|
||||
|
insan olarak kararlarımızı hemen hemen daima "bir şey öyle ise böyle, öyle değilse şöyle davranmak" üzere almaz mıyız? PHP programında if deyimi bunu sağlar.
Alıntı:
PHP- Kodu:
PHP- Kodu:
|
çok tşkler hocam devamını bekliyorum swict ve while gibi fonsiyonlarında yapabilirseniz çok makbule geçer anlatımız çok iyi o açıdan sölüyorum
yani boş zamanınızda olabilir. |
|
||||
|
switch fonksiyonunuda şu örnekle açıklayabiliriz,
index.php diye bir dosya oluşturalım,içine bir form yapalım ve action kısmı post metodu ile gelen.php dosyasına gitsin bir text alanı yapalım adını "meyve" koyalım, birde submit butonumuzu koyup index.php dosyamızı kaydedelim index.php PHP- Kodu:
PHP- Kodu:
|
hocam gerçekden çok faydası oldu çok saolun allah razı olsun
hatta ben bunu js coduyla yapdım php de yapılabildiğini bilmiyordum sayenizde ögrenmiş oldum. Alıntı:
|
|
||||
|
PHP- Kodu:
2 saniye sonra beni yonleneceksayfa.php'ye yönlendir. fakat beklemeden yönlendirmek istiyorsanız; PHP- Kodu:
|
Ek olarak Refresh, refere bilgisini resetler, header ise yönlendirirken refere bilgisini tutar.
foreach'den bahsetmek gerekirse biraz, foreach dizi içerisinde döngü yapmanızı sağlar. Dizideki indekslerin önemli olduğu kısımlarda daha çok kullanılır. Indeksten kasıt dizinin elaman ismi. Dizileri küme karşılıklı kümeler gibi düşündüğünüzde indeksler ve karşılığında aldıkları değerler vardır. Örneğin: Favorilerimizden oluşan bir dizimiz olsun. $favori['araba'] = "maserati"; $favori['renk'] = "mavi"; $favori['icki'] = "votka"; $favori['takim'] = "fenerbahce"; Dizimiz bu şekilde set edilmiş olsun. Bu diziyi döndürmek istersem. Örnek 1 -------- PHP- Kodu:
Bu örnek ekrana maserati mavi votka fenerbahce basacaktır. Dikkat ederseniz sadece değerleri bastı indeksleri döndürmesini istemedik. Örnek 2 -------- PHP- Kodu:
Burada => operatoru ile hem indeks i hem değeri döndürmek istediğimiz için ekrana şu şekilde bir şey basacaktır. araba = maserati renk = mavi icki = votka takim = fenerbahce Kısacası foreach'i iki şekilde kullanabilirsiniz, indeks değerleri size genelde indekslere göre değerlerin yeniden düzenlenmesi gerektiği yerlerde ya da indekslerin de kullanılacağı yerlerde lazım olacaktır. Sadece değer lazımsa birinci örnek şeklinde döndürebilirsiniz. UYGULAMA ----------- Klasik bir mysql update formu düşünelim. Kullanıcılarınızın profil güncelleme bölmesi olsun. Normalde yapacağınız şeyi düşünelim, bir çoğunuzun kullandığı metod şu şekilde oluyordur sanırım; PHP- Kodu:
Peki genel bir fonksiyon olsa, html formlarinizdaki verileri otomatik olarak mysqlde güncellese. Şöyle ki PHP- Kodu:
$sql = "isim='ahmet',adres='levent',email='ahmet@ahmet.co m'" oldu dimi. Yani mysql de istediğimiz format. Ve artık bu fonksiyonu istediğimiz forma uygularız teker teker değişkenleri yazmamıza gerek yok. Tek yapmamız gereken bu yapı. -- $sql = sqlhazirla(); mysql_query("UPDATE tablo SET $sql WHERE id='$_GET[id]'"); -- Bir derece ileri götürmek istersek, Postlarda bazen mysql e gitmeyecek alanlar oluyor, captcha gibi, submit butonu gibi, ya da canınızın istediği hidden alanlar gibi. Pekala onları döngüye nasıl aldırmayacağız. Çünkü aldırırsak onlar da döngüye girecek kod='819292' gibi ki mysql bunun karşılığı olmadı için sayfanızda hata verecektir. Bunun için sqlhazirla() fonksiyonuna bir girdi verelim, bu girdi de istemediğimiz alanlar olsun ki onlar sorguya katılmasın. PHP- Kodu:
$sql = sqlhazirla("kod-submit-gizlialan1"); oldu. Burada yaptığımız şey sqlhazirla() fonksiyonuna verdiğimiz girdiler sql ye katılmasını istemediğimiz veriler. Öncelikle ilk satırda bu veriyi "-" işaretine göre bölüp diziye attık explode() ile. Şimdi elimizde elemanları kod,submit,gizlialan1 olan bir dizi var. Şimdi post dizisi üzerinde dönerken, indeksleri kontrol ediyoruz her adımda, eğer indeksimize ait güncel değer, yasaklı diziye ait değilse döngüye katıyoruz. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken nokta HTML formlarınızdaki form indekslerinin mysql alanlarıyla aynı olması. Ki zaten mantıken çoğu zaman aynıdır. MySQL'de ismi isim olan bir alana, formda da isim deyin. foreach() için örnek olması açısından ekledim. Bunu kullanarak sitelere ait kontrol paneli hazırlamalarında artık güncelleme bölümleri problem olmaktan çıkıp her bir data alanının güncellemesi sayfası sadece html formlarının oluşturulmasına bakıyor. inceleyin, örnek içinde kullanın. www.php.net/foreach www.php.net/in_array www.php.net/explode www.php.net/rtrim
| Stil | |
|
|