Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Kaynak Eğitim Tanıtım Hizmet > MySQL Veritabanı SQL

MySQL Veritabanı SQL SQL MySQL Access MSSQL Oracle Veritabani Database

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-02-27, 12:41
Junior Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 0
iTrader: %0/0
ceyhun81 is an unknown quantity at this point
Standart Mysql ve apache'yi ayırdığımızdaki verim!

Merhaba arkadaşlar;

1,2 aydır üyeyim sanırım ama mysql ile ilgili birçok konuyu okudum denedim ve faydasını gördüm, tüm bilgi paylaşan arkadaşlara çok teşekkürler..

Bu konununda önemli olduğunu düşünerekten eksiklerimi görmek ve bilginiz varsa almak , benden sonra deneyecek yada önceden denemiş olan arkadaşlarla bi bilgi paylaşımımız olsun..

Server yoğunluğu nedeniyle mySQL serverımı ayırdım.. 1 adet q6600 işlemci ve 4gb ram ile centos kurdum ve var/lib/mysql altındakileri taşıdım. şuanda siteler çalışıyor.

Bu arada eski versiyonum 4.1 di sanırım yenisi 5.0.1 mi öyle bişey, herhangi bir problem olmadı.. Aktarım sırasında ve sonrasında...

Sql bağlantısını yeni sunucunun ipsini ve database bilgilerini vererek yapıyorum. Aynı datacenterda yanyanalar..

Verimi nasıl arttırabiliriz? Hızı ?

Öncelikle sorum şu , bu şekilde ip ile bağlantı vermek yerine daha verimli olabilecek bir yol izlenebilirmi? Reverse vermek, diğer sunucularda bu serverı tanımlamak vesaire gibi, işlemler hız sağlar mı?

Bu konuda bilgilendirebilirseniz hem bana hem benden sonraki arkadaşlara faydalı olmuş olur..

Saygılar..

#2 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-02-29, 14:09
3fsane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Blog Entries: 1
Tecrübe Puanı: 1
iTrader: %100/7
3fsane is on a distinguished road

Birçok büyük forum bu yöntemi kullanıyor.. vbulletin bu konuda server conf. desteği veriyor diye biliyorum..

> Gugıl Amcanın yaptığı büyük yamuk !!

#3 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-02-29, 17:24
iyinet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Paylaşım için teşekkürler

Blog Entries: 2
Teşekkür: 2
Tecrübe Puanı: 3
iTrader: %100/6
iyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really nice

Çok güzel bir konuya değinmişsin ceyhun81.

Evet mysql i ayırıp başka bir makinaya koymanın çok faydaları var. Bunun yanında 1-2 ufak eksileri var ama o eksilerin getirileri yanında pek önemi kalmıyor.

MySQL i dedicated ve yüksek RAM lı (tercihen 8Gb+) bir makinaya koyduğunuzda o makina tüm CPU ve Belleği MySQL için kullanacaktır.

Apache + MySQL + diğer uygulamalar olduğunda MySQL için ayrılan bellek diğer uygulamalar ile aynı bellek ortamını paylaşmak durumunda olup devamlı bir giriş çıkış traiği ve bellekte taşınmalar yaşanır. MySQL ayrı bir makinada olunca bellek fazla hareketli olmaz ve tüm kapılar MySQL için atanmış olur.

Bu tür yapılandırılmalarda, Apache nin olduğu makinada memcached yada Xcache ile cachelenen sorgular, MySQL servera yapılacak istekleri azaltacaktır.

1 MySQL ve minimum 2 Apache kurulu (toplamda minimum 3) makinanız varsa, memcached kullanın.

1 Mysql ve 1 Apache makinanız varsa, Apache olan makinaya Xcache kurun.

Bunun ardında hazır uygulamalar kullanıyorsanız, örneğin vbulletin, xcacahe yada memcached desteğini açın (mevcutsa).

Hazır uygulama kullanmıyorsanız, uygulamalarınız size özel ise, kodunuzda Xcache yada memcached kullanımını uygulayın.

Cache uygulamaları veritabanından çekilen bilgileri saklayarak tekrar veritabanına gitmenize gerek bırakmaz ve uygulamalarınızda gözle görülür iyileştirmeler sağlar.

ceyhun81 senin yukarıda sorduğun soruya gelince, makinalar arasında özel bir bağlantıya gerek yok. Az sorun yaşamak için doğrudan IP adresi kullan yeter.

Konu iyinet tarafından (2008-02-29 Saat 17:28 ) değiştirilmiştir..

#4 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-02-29, 21:20
3fsane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Blog Entries: 1
Tecrübe Puanı: 1
iTrader: %100/7
3fsane is on a distinguished road

Ayrıntıya girmek gerekirse ;

Mysql olan servere bir hesap açıp databaseyi yükleyip, db bilgilerini apache olan serverin config bilgisine girmek yeterlimi ? localhost yerine IP ve diğer bilgiler ?

Şahsen yapıp test amaçlı denemek istiyorum

> Gugıl Amcanın yaptığı büyük yamuk !!

#5 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-02-29, 21:55
iyinet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Paylaşım için teşekkürler

Blog Entries: 2
Teşekkür: 2
Tecrübe Puanı: 3
iTrader: %100/6
iyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really niceiyinet is just really nice

Alıntı:
3fsane´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayrıntıya girmek gerekirse ;

Mysql olan servere bir hesap açıp databaseyi yükleyip, db bilgilerini apache olan serverin config bilgisine girmek yeterlimi ? localhost yerine IP ve diğer bilgiler ?

Şahsen yapıp test amaçlı denemek istiyorum
Tabikide, o kadar basit.
Yalnız mysql de açtığınız hesabın bağlanacağınız IP ye izin vermesi gerekiyor.
Kod:
GRANT ALL ON * TO 'kullanıcı'@'IP' IDENTIFIED BY 'sifre';
Kod:
GRANT ALL ON * TO 'hasan'@'88.124.55.55' IDENTIFIED BY 'sifre';

#6 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-03-02, 10:05
Junior Member

Tecrübe Puanı: 0
iTrader: %0/0
ceyhun81 is an unknown quantity at this point

Teşekkürler o zaman herhangi bir yanlış işlem yapmamışım Sorunsuz çalışıyor.. Tek sorun şuanda :

Tasks: 2902 total, 1 running, 99 sleeping, 0 stopped, 2802 zombie ))

<defuct> centos kurdum yani httpd falan mail hepsi var ama kullanılmıyor. bu 2900 taskı nasıl düşüreceğim ?

Seçenekler
Stil