![]() |
|
|||
|
Arkadaşlar joomla hakkında ufak bir sorumu danışacağım sizlere.
Joomla serileri 1.0.X ve 1.5.X olarak ilerlemekte. Aradım ama bulamadım tam anlamıyla bir açıklama. Nedir bunun nedeni? Aralarındaki farklar nelerdir? Öneriler nelerdir? Yardımlar için teşekkürler şimdiden. |
|
||||
|
1.0 versiyonu mambo joomla karışımı
1,5 joomla özgün kendi kodları. İlk cms sisteminin adı mamboydu sonra mambo yazarları arasında ayrımmı oldu ayrı düşmemi oldu tam emin değilim sonuçta bi ayrılık yaşandı ve ekip ikiye bölündü bi yanda mambo bi yanda joomla geliştiricileri. Joomla kısmına geçenler haliyle mambo yapısını kullandılar 1,0 sürümü boyunca ve şimdi 1,5 tamamiyle joomla takımının sıfırdan oluşturduğu versiyon çıktı. Olay sanırım bundan ibaret.
|
joomla 1.0 , mambo'nun üzerinden geliştirilmiş. ama joomla 1.5 sıfırdan yazılmış. Kaynak kodları vs. joomla 1.0 ile (mambo ile) farklı.
|
Birçok yerde okuduğum kadarıyla şu özellikleri Joomla! 1.5 i 1.0.X den ayırıyor:
1- Joomla 1.0.X de sef yokdu.Kendisiyle birlikte gelen bir arama motoru dostu link bileşeni vardı ama bu uzantının sonunu wiev/26 gibi yapıyor.Ancak Joomla 1.5 de linkler içeriğin adını alıyor yani linkler şöyle oluyor : "oyun-canavari.html " böylece google amca sizi daha çok seviyor ve daha iyi indexliyor. 2- Bütün bileşen-bot-tema v.b. tek bir yerden yükleniyor. 3-Yönetim böümündeki içerik eklemede Sadece bir tane metin giriş alanı bulunuyor.Giriş yazısı ile geniş metini birbirinden ayırmak için sadece "devamı" butonuna tıklıyorsunuz.Bu da hem pratik oluyor hemde "İçerik Ekleme" bölümünün daha çabuk açılmasına neden oluyor. 4- Joomla 1.5 yönetim panelinde Çöp Kutusu yok.Çöp kutusu şöyle var ; her türün içinde kendi çöp kutusu var.Yani temalar 'ın içinde ayrı, içerikler için ayrı , bot , modül ve benzeri için ayrı... 5_Yönetim paneli gereksiz butonlardan temizlenmiş ve görüntü daha ferah gözüküyor.Böyle dedim diye sakın özellikleri kısıtlanmış zannetmeyin bu temizlenen butonlar ilgili bölümlerin içinde. 6_Joomla 1.5.X joomla 1.0.x den çok çok çooooooooooook daha özleştirilebilir.Bu özelliği de çok beğenilenlerin arasında.. Umarım yardımcı olabilmişimdir... |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|