![]() |
|
|||||||
| İşletim sistemi İşletim sistemi Windows Linux Unix Macintosh |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|||
|
merhaba makinama rdhat9 kurdum fakat daha sonra sistemi root olrak açmak istediğimde şifremi kabul etmiyo açılışta linux single komutuyla açmayı denedim fakat makina kitlenip kalıyo sistemden kalkdırmadan root şifresini değiştirmemin bi yolu varmı....?:(
|
|
|||
|
Yöntem 1)
Normal baslatirmis gibi systemi baslatin. lilo kendini gösterdigi anda CTRL + X tusuna basarak lilo komut satirina gecin ve orda sadece boot: yazisini görürsünüz. Daha sonra buraya sunlari yazin 1) Gelecek Linux Kullaniyorsaniz boot: Gelecek init=/bin/bash 2) Diger linux systemlerde boot: linux init=/bin/bash yazip enter yapin. Daha sonra normal bash satirina gelirsiniz. Burda mount -o remount,rw /dev/hdaX komutunu vererek ( X= orasini sizin bilmeniz lazim, root deviceyi, / , artik nereye install ettiyseniz) systemin tekrar READ and WRITE olarak mount edilmesini saglayin...Daha sonra herhangi bir editor veya mc, vi gibi tools lar ile /etc/shadow dosyasini acin. Root ile ilgili olan satiri bulun. Genelde söyle gözükür root:kRffgZh340ikjkskj5pTRTwzr.:11446:0:100000:::: Bu satirin asagidaki gibi gözükmesini saglayin ( DIKKAT: KESINLIK ILE IKI NOKTA ÜST ÜSTELERI SILMEYIN root::11446:0:100000:::: Hafizaay alip cikin. Birdahaki acilista root passwortu olmadan systeme girebilmeniz lazim, daha sonra passwd komutu ile yeni bir password girisi yapin.. Yöntem 2) Diger baska bir yöntem ise, gene CTRL + X ile lilo-komut- satirina geldiginizde gelecek linuxda = > boot: Gelecek single digerlerinde = > boot: linux single komutlarini verip systemi single-modusda calismasini saglayin. Daha sonra passwd komutu ile root icin istediginiz passwortu 2 kere girin. ( 2. si tekrar ve kontrol icin). sh-2.04# passwd New UNIX password: ( burda yeni passwortunuzu yazin ) BAD PASSWORD: it does not contain enough DIFFERENT characters ( Bosverin önemli degil ) Retype new UNIX password: ( burda ayni passwortu tekrardan girin ) passwd: all authentication tokens updated successfully ( buda passwortunuz onaylandi mesaji) Simdi systeminize tekrardan yeni passwort ile giris yapabilirsiniz. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|