Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Ticaret Reklam İlan Alışveriş Para > İş Eleman Duyuru

İş Eleman Duyuru İş ve Eleman ilanları Duyurular

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-06, 21:04
Gamend - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Makale Yazarı

Tecrübe Puanı: 5
iTrader: %100/1
Gamend will become famous soon enoughGamend will become famous soon enough
Standart Her türlü site için TÜRKÇE!

Merhaba arkadaşlar,

Gerek ticari sitelerde, gerek reklam programlarında bozuk bir Türkçe görmek, çoğu insanın sinirlerini bozmaktadır.

Örneğin bir ortaklık sistemine üye olacaksınız. Orada bozuk bir Türkçe ile karşılaşırsanız, belki de üye olmaktan vazgeçiyorsunuz. Böyle yapan bir çok insan var.

Eğer sizin de Ticari site, Ortaklık Sistemi gibi projeleriniz varsa; bu gibi konularda daha akıcı ve daha düzgün bir Türkçe için size teklifim var.

Siz hazırladığınız yazıları bana gönderin, ben size daha akıcı, imla kurallarına daha uygun olarak yazınızı tekrar size göndereyim.

NOT: Siteniz Ticari ya da buna benzer amaç taşıyan bir site olmayabilir. Herhangi bir sitenize bu hizmeti almak istiyorsanız, bana ulaşabilirsiniz.

Bunun için çok fazla ücret talep etmeyeceğim. Ücretlendirmeyi sayfa ya da paragraf başına yapmayı planlıyorum.

Örneğin:
http://www.google.com.tr/help/refinesearch.html

Yukarıdaki sayfada bulunan yazıların tamamını 15 YTL'ye düzenleyebilirim.
(Verilen sayfa örnektir. Orada hata yapıldığı için değil, yazıların uzunluğu hakkında bilgi vermek için gösterilmiştir.)

Düzenleme alanları:
- Bağlaçların yazılışı. ("de" bağlacı, "ki" bağlacı)
- Soru eklerinin yazılışı. ("mi" soru eki)
- Kelimelerin doğru yazılışı.
- Noktalama işaretlerinin doğru kullanımı.
- Yabancı kökenli kelimelerin Türkçe'deki karşılıkları. (isteğe bağlı)
- Büyük harf, küçük harf kullanımı.
- Mantık hatası ya da herhangi bir anlatım bozukluğu taşıyan cümleler.

Konu Gamend tarafından (2008-01-06 Saat 21:13 ) değiştirilmiştir..

#2 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-06, 21:46
Junior Member

Tecrübe Puanı: 0
iTrader: %0/0
Tuyra is an unknown quantity at this point

Öncelikle büyük harf kullanımına dikkat etmeyi öğrenmelisiniz.
Alıntı:
Eğer sizin de Ticari site, Ortaklık Sistemi
vs...

#3 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-06, 23:59
Makale Yazarı

"Ortaklık Sistemi" , kalıplaşmış bir özel addır. "Ticari site" de bulunan "site" kelimesini attığınız vakit, "Ortaklık Sistemi" ndeki "sistem" kelimesini attığınızda aldığınız sonucu almazsınız.

Örnek:
- Senin siten ne sitesi?
- Ticaret sitesi, yani Ticari site.

Gördüğün gibi bu soruya cevap veriyor.

Örnek 2:
- Senin sistemin ne sistemi?
- Ortaklık sistemi.

Saçma olmadı mı? Merkezi sistem olacak değil ya. Ortaklık Sistemi işte. Ama "Ticari site" kelimesindeki "ticari", değişkendir. Sıfatlar konusunda genişçe irdeleyebilirsiniz.

Bu, şuna benzer:

- Rıdvan, ne olur?
- Gol olur.

Dilbilimci arkadaşlarınız mevcut ise, gidip sorunuz. Benim kullandığım gibi olacağını göreceksiniz. Mantık yürütebilmeniz yeterlidir.

Başka sorunuz varsa, itina ile cevaplayacağım.

---
NOT: Ben yukarıdaki mesajımda düzgün bir Türkçe ile yazdım ama, böyle bir zorunluluğum yok. Yani Türkçe'nin tüm kurallarını biliyor olmam, illa ki her mesajımda düzgün yazmak için uğraşmam anlamına gelmez. Şöyle düşünün, siz İngilizce biliyorsunuz diye, bunu her şartta dillendirmek zorunda mısınız? Hayır.

Konu Gamend tarafından (2008-01-07 Saat 00:07 ) değiştirilmiştir..

#4 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 07:41
Makale Yazarı

Beni eleştirirken kendiniz de kurallara uysaydınız, bu konuda çıkıp teşekkür ederdim.

Şöyle de bir şey var:
"herseyi biliyorum"

şeklinde yazmışsınız. Öncelikle bu cümleden önce "nokta" koymuşsunuz. Yani ilk harfin büyük yazılması gerekiyor. Ayrıca "her şey" ayrı yazılır.

Ayrıca mesajınızda büyük harf kullanımına ve noktalama işaretlerine özen göstermediğinizi de belirtmek isterim.

Yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi; ben herhangi biri bana başvurduğunda, ince eleyip sık dokuyarak işlem yapacağım. Gerekirse dilbilimcilerin bile emin olmadığı konularda araştırma yapacağım. Gerekli sonuca ulaşacağım.

Ama, siz çıkıp da: "Mesajlarında bir sürü hata var hede hödö" derseniz, saçmaladığınızı yüzünüze vurmak zorunda kalırım.

Ben mesajlarımda Türkçe'ye özen gösteriyorum. Hem de forumda kimsenin göstermediği kadar.

Neyse, demek istediğim şey şu: "Forumda hatasız yazı yazmak zorunda değilim."

Bir üye gelir ve "şu yazıyı daha akıcı ve doğru bir Türkçe ile yazar mısınız?" der. Ben de bu görevi yerine getiririm. Daha sonra o sayfaya bakarsınız. Şayet hata bulursanız; o zaman konuşun.

Ama şimdi beni yargılamak, kimsenin haddine değil.

"Dinime küfreden müslüman olsa" gibi bir şey var ortada. Adam büyük harf kullanımına özen göstermiyor, noktalama işaretlerini kullanmıyor, çoğu bağlaç ve kelimelerin yazımını bilmiyor; gel gör ki kalkıp beni eleştiriyor.

---------------------------------------
Gelelim eleştirdiğiniz noktalara:

"Merkezi sistem olacak değil ya. Ortaklık Sistemi işte." cümlesinde nokta kullanılması yanlış değildir. Ben bunu "yan cümle" kullanmadan, iki ayrı cümlede anlatıyorum.

"Fazladan virgül kullanmışsın" dediğiniz kısımda virgüllerden herhangi birini cümleden atın. Anlamda bir kargaşa olduğunu göreceksiniz.

Siz uyku sersemiyim demişsiniz. Ben de o yazıları gece yazdım.

Siz benim bu işimi haksız yere baltalıyorsunuz ya, bir gün biri de aynı şeyi size yaptığında; umarım beni daha iyi anlarsınız.

Güya, benim dolandırıcı olduğumu ya da kandırmaca ile para kaldıracağımı kanıtlayacaklar.

Gidin, bu işi yapan insanlardan tarife alın. Görün bakalım kaç YTL'ye yapıyorlar.

NOT: "her satirdan sonra bir satir bos birakmak parlak bir fikir degil." denmiş. Bunun Türkçe ile olan bağlantısını çözerseniz, müteşekkir olacağım.

Derseniz ki "paragraf konusu", ben de size şu cevabı veririm. "Evet, gerçekten de paragraf konusu." Her ayrı paragrafta ayrı şeyleri değerlendiriyorum gördüğünüz gibi. Kalkıp yeni paragrafları hemen alt satıra yazarsam nasıl olacak bu iş?

Duyuru:
Ben de bundan sonra "kısasa kısas" diyorum. Forumda yapılan imla hataları, size ikaz olarak geri dönecek. Ben bu işi yapıyorum diye burada imla kurallarına çok fazla itina göstermek zorundaysam eğer; siz de itina göstermek zorundasınız.

Şunları altını çize çize, vurgulaya vurgulaya; anlamıyorsanız 500 kere özel mesaj ata ata yazmak istiyorum:

Ben böyle bir misyon üstlendim diye, forumda hatasız mesaj yazmak zorunda değilim. Türkçe'de öyle kurallar var ki, hatasız yazı yazmak için yazınızı akşama kadar tekrar tekrar incelemeniz gerekir. Benim işim gücüm yok, akşama kadar forumdaki mesajlarımı mı inceleyeceğim?

Anlayana ansiklopedi...

Konu Gamend tarafından (2008-01-07 Saat 07:58 ) değiştirilmiştir..

#5 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 07:57
Member

Tecrübe Puanı: 1
ExTrAorDiNaRY is an unknown quantity at this point

Alıntı:
HITMAN´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
yani, bu kadar iddiali olmaya gerenk yok.

yarin detayli goz atarim unutmazsam. ek olarak turkce karakterleri pek kullanmadigimi ve olmasi gerektigi gibi yazmadigimi biliyorum. son olarak tekrar
Hadi Türkçe karekterleri düzgün yazmıyorsun anladık.Peki dilimizde olmayan bir kelimeyi nasıl uydurabiliyorsun ?

#6 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 08:45
cınaroğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Senior Member

Tecrübe Puanı: 2
iTrader: %67/1
cınaroğlu is on a distinguished road

Arkadaş iş yapmak istemiş neden baltalıyorsunuz eğer yaptıracağınız iş varsa yaptırırsınız beğenmezseniz gelir burda yazarsınız işi düzgün yapamadı diye kim diikat ediyorki forumda yazdığı yazılara...
İyi çalışmalar

#7 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 13:46
pembekedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gold Member

Tecrübe Puanı: 4
iTrader: %100/8
pembekedi will become famous soon enoughpembekedi will become famous soon enough

aynı işi ben de yapıyorum ayrıca ingilizce türkçe çeviri de yapıyorum. forumdaki mesajlar veya msn chat penceresindeki mesajlar yapılan iş için referans olarak kullanılamaz. bunlar farklıdır ve bunlar günlük dilin kullanıldığı, gerekli olan bilginin verilmesi üzerine odaklanılmış platformlardır. iş farklıdır. özellikle de şu anda gamend ve benim yaptığım tasarımdan kodlamadan bile çok daha önemli olan bu işi yapabilecek çok az insan var. bunun bilincinde olan da.. en azından biz ulaşabildiğimiz yerlerde elimizden geleni yapıyoruz. istemeyen yaptırmaz. tamamen kişisel tercih. el üstünde tutup gurur duyacağınıza sevineceğinize elinize taş alıp atma psikolojisinden de kurtulun artık.

#8 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 14:11
Junior Member

Tuyra is an unknown quantity at this point

Satış baltalama falan değil, arkadaşın Türkçesi güzel ancak yerli yersiz büyük harf kullanımı ve
Alıntı:
Türkçe'de öyle kurallar var ki, hatasız yazı yazmak için yazınızı akşama kadar tekrar tekrar incelemeniz gerekir.
açıklaması insanın kafasında soru işareti bırakıyor. Ayrıca yaptığın o açıklama alakasız. Ortaklık sistemi ortaklık sistemidir. Kalıplaşmış bir kavram olması vs. özel bir nitelik kazandırmaz.
ağrı kesici
cep telefonu
kapı kolu
Bunlarda mı büyük harfle yazılacak senin mantığına göre?
Ayrıca evet, her mesajına dikkat etmek ve düzgün yazmak zorundasın (bence).
pembekedi; taş attığım falan yok. Dili korumak isteyen korur, her mesajına her yazısına dikkat eder, o zaman gurur duyarım. Kendi mesajlarına ve yazılarına dikkat etmiyor da müşterilerine dikkat ediyorsa bu ticaridir. Haliyle gurur falan duymam. Neden gurur duyayım ki o para kazanacak diye ?

Konu Tuyra tarafından (2008-01-07 Saat 14:13 ) değiştirilmiştir..

#9 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 14:13
mami

Blog Entries: 3
iTrader: %100/18
Mywedding is just really niceMywedding is just really niceMywedding is just really niceMywedding is just really nice

yakında türkçe için tercüman tutacağız.

#10 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-01-07, 14:19
trextra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
High One ツ

Tecrübe Puanı: 8
trextra is a jewel in the roughtrextra is a jewel in the roughtrextra is a jewel in the rough

Alıntı:
Tuyra´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Öncelikle büyük harf kullanımına dikkat etmeyi öğrenmelisiniz.

vs...
Sanırım ömrü hayatınızda hiç site yapmadınız. Birçok webmaster anlayacaktır özellikle menü ya da konu başlıklarında hatta title da kelime kullanımlarının bu şekilde yapıldığını. Büyük küçük harf pekte sorun değil. Hayır yani eleştirdiğiniz konu başlıkla hiç alakalı değil. Arkadaş akıcı türkçe sözü vermiş, büyük küçük harfle de gayet akıcı türkçe yazabilir/konuşabilirsiniz. Neyse umarım sizde gün gelir yapıcı eleştiri yapmayı öğrenirsiniz.

Seçenekler
Stil