İnternette zamanımızı ve kaynaklarımızı verimli kullanmak adına domain yönetimi ile ilgili yapmamız gereken düzenlemeler bulunmaktadır. Edindiğim tecrübe ve deneyimlere göre bu konu hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım.
Birinci kural domain aldığınız firmanın güvenilir olmasıdır. Bu adresten domain sektöründeki firmaların pazar paylarını görebilir ve insanların hangi firmaya ne kadar güvendiklerini de bir anlamda kafanızda canlandırabilirsiniz :
http://www.webhosting.info/registrars/
Güvenilir bir firma bulduktan sonra domainlerinizi farklı firmalardan tek bir firmaya toplamanızı ve bundan önce domainlerinizi transfer edeceğiniz firmanın kontrol panelini incelemenizi tavsiye ediyorum.
Bir domain kayıt firması seçerken üzerinde durmanız gereken en önemli üç nokta ; güvenilir , kolay kullanılır ve ucuz olmasıdır. Güvenirlilik için az önce bahsettiğim adresten bir fikir edindikten sonra benim vereceğim tavsieleri de göz önüne alabilirsiniz. Kolay kullanılırlık hakkında ise daha öznel tercihler yapabilirsiniz. Örneği Godaddy güzel bir sisteme sahip olmasına karşın yavaş ve hantal bir yapıya sahiptir. Bu tarz bir yaklaşımla bir panel beğendikten sonra en önemli noktaların bana göre başı olan ucuzluk gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki , önce güvenilir ve kolay kullanılır firmaların listelenmesi ve ardından bu firmalar arasından en uygun hizmet bedellerini sunan firma tercih edilmelidir. Sakın Yahoo gibi 1$ veya 2 $ karşılığında domain satan firmalara aldanmayın. Burda tecrübe ve deneyimlerimden size aktarmak istediğim en önemli hususlardan birini altını çizerek belirtmek istiyorum :
Ucuz etin yahnisi bol olur. Nerde 1$ ' a sınırsız güç , trafik , domain , hosting , reklam vs. vaadediliyor ise oradan uzak durun. Domain piyasasında en makul fiyatlar 6$ - 7$ arasında değişmektedir.
Firmamızı seçerken bu adımları bir bir geçtikten sonra son olarak atmanız gereken adım ise pazarlıktır. Evet büyük firmalar ile e-posta aracılığı ile pazarlık. Ne kadar büyük olurlarsa olsunlar bu firmalar potansiye olarak gördükleri müşterilere özel ilgi göstererek uygun fiyatlar sunabiliyorlar. Örnek olarak güvenilir ve kaliteli bir firma 80 üzeri domain kayıt için normalde 8.50 $ kayıt yerine 6,95 $ kayıt ücreti , transferler için 6$ , ücretsiz whois guard , ücretsiz yönlendirme vs. gibi olanaklar sundu. Siz de firmalar ile görüşerek bu gibi olanaklardan faydalanabilirsiniz.
Gelelim firamızı seçtikten sonra atmamız gereken adımlara. Üzerinde şiddetle durmak istediğim bir konu kayıt sırasında kullandığınız e-posta adresinizin önemidir. Kesinlikle Hotmail , Mynet gibi firmalardan aldığınız e-posta adreslerini bu işlemlerde kullanmayınız. Kayıt için kullanmanız gereken e-posta adresiniz sadece domain işleri için kullanacağınız ve güvenilir bir firmadan aldığınız e-posta adresi olmalıdır. Diğer bir önemli nokta ise bu e-posta adresinizin size ait bir domaine bağlı bir e-posta adresi
OLMAMASI gerektiğidir. Yani tarkan.com sizde ve domainlerinizi kayıt ettirirken
info@tarkan.com adresini kullanıyorsanız güvenliğiniz ve tüm domainleriniz tehlikede demektir. Benim size tavsiyem domain kayıt sırasında kullanacağınız e-posta adresinizin kimse tarafından bilinmemesi , whois guardlı olması , domain işleri dışında hiç bir iş için kullanılmaması , ve güvenilir olmakla beraber hiç bir zaman hizmet sonlandırmasına gitmeyecek bir firmadan alınması gerekmektedir. Örneğin Gmail. Gmail bildiğiniz gibi Google hizmetidir ve gerçekten kalitelidir. Size tavsiyem Gmail'den bir e-posta alarak domain kayıt işlemlerinizde bu e-posta adresini kullanmanızdır. Gmail'den alacağınız e-posta adresinin ne olduğu da önemlidir. Eğer soyadınız ÖZ HAKİKİ KARDEŞLER ya da firmanızın adı ÖZ HAKİKİ KARDEŞLER ise gidip Gmail'den
ozhakikikardeslerdomainkayit@gmail.com gibi bir e-posta kayıt ettirmeyiniz. Güvenliğinizi en yüksek düzeyde tutmak için tahmin edilmesi imkansız bir e-posta adresi üretiniz. Örneğin
dnreg06@gmail.com.
Eğer e-posta ile ilgili tavsiyelerime uyar iseniz ne e-postanız çalınır ne de domainleriniz. Ayrıca spam mail alma olasılığınız da ortadan kalkar.
Tabi bu arada e-posta şifreniz ile ilgili bir kaç tavsiyem olacak. Şifreniz kesinlikle anlamsız kelimelerden ve rakamlardan oluşmalıdır. Örneğin
demir4967373672kz gibi bir şifre seçerek bu şifreyi evinizdeki duvara veya bir kağıda yazarak bir zarf içinde saklayınız. Sizin bile hatırlamamanız sizin yararınızadır.
Bir diğer tavsiyem ise üzülerek belirtmeliyim ki Türk firmalarından domain almak şu anki internet sektörü düşünüldüğünde bana göre amatörcedir. Tabiki bu anlattıklarım amatörler için değil 50'den fazla domaini olan ve zamanının büyük bir bölümünü internette geçirerek üretimde bulunan kullanıcılar için.
Domainlerinizi güvende tutmak , kaynaklarınızı ekonomik kullanmak ve zamandan kazanmak istiyorsanız bu anlattıklarımı dikkate alınız.