![]() |
|
|||||||
| Bilişim Hukuku Bilişim hukuku hakkında bilgiler , bilişim suçları , telif hakları vb. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
||||
|
Benim sitelerimden birinin domaini mesela
video-izle.com ben bu domanini kayıt ettirdiğim tarihten bir ay gibi bir zaman sonra videoizle.com domainini türk patent enstitüsünden marka olarak tescil ettirmiş ve bana uyarı veriyor marka benzerliğinden domainin yayınına son verin diye. Benim düşüncem bunun bir google veya yahoo gibi özel bir kelime olmadığı türkçemiz de bulunan gayet doğal iki kelime olduğudur bu nedenle ortada bir kopya yada taklit değil doğal iki kelimenin kullanımı var (ki kral oyun buna bir örnektir) ( siteler aynı kategoride olmalarına rağmen farklı şekilde çalışmaktadırlar) kişinin bu kelimeleri marka haline getirmesi ve internette yayın kısıtlamasına gitmesi tekelleşme çabası olarak görüyorum tabi bunlar sadece benim fikirlerim. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.
|
Hukuksal alanda video-izle , videoizle'nin kopyası olarak algılanabilir.İsim benzerliği açısından. Yalnız kelimelerin normal iki kelime olması işi bozabilir. Logo benzerliği , tasarım benzerliği yok ise uyarıyı yapan kuruluşu hukuk çercevesinde tartışmaya davet ederek davayı başlatmasını söylemenizde yarar var keza aksi bir durumda mevcut site sahipleri sürekli size bu şekilde yüklenecektirler.
Tabi ki benim yukarıda belirttiğim durumlar bilgilendirme amaçlıdır. Siz yinede bilişim alanında uzman bir avukat ile görüşünüz. |
|
||||
|
domain ismi için hukuki hiç bir proplem yoktur. video ve izle kelimeleri türkçede kullanılan kelimelerdir. özel isim taşımamaktadırlar. aynı sorun bizimde başımızda var marka patent muhabbetiyle büyük bir holding ile yasal olarak sorunlarımız oldu. hukuki olarak gönderdikleri uyarı evraklarının tamamı sadece göz korkutmak içindi. sonuç ise hiç birşey olmadı alan adımızı kullanmaya devam ediyoruz
|
|
|||
|
Marka hakkının koruması yanısıra, TLD ve domain sisteminin özellikleri ile çok tersi bir durum bu. Örneğin: iyinet.com.... iyinet.info domainini alsak, ve marka tescilini de iyinet olarak yaptırsak, yarın iyinet.com'u kapattırabiliriz...
Burada marka tescilleri yapılırken, iyinet.com bir marka olmalıdır. Üstelik Türkçe'de genel anlamı bulunan bu tür alan adları için haksız rekabet olabileceğini düşünmüyorum. Tabi tüm bunları olaya göre değerlendirmek, alan adlarının tescil tarihi, içerikleri ve markanın sıhhatine göre karar vermek gerekir düşüncesindeyim. Yoksa internette kaç alt domain var tam bilmiyorum ama sadece bir alt domain örneğin iyinet.in alan adını tescil ettirdiğimde ve iyinet markasını tescil ettirdiğimde, sevgili iyinet.com'a artık bu alan adını ve markayı kullanma demek, KÖTÜ NİYETTİR. Ve kanunlar kötüniyeti himaye etmez!
| Stil | |
|
|