Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Kaynak Eğitim Tanıtım Hizmet > Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku İnternet ve Bilişim Hukuku Yasal Sorumluklar Telif hakları ve Hukuki İşlemler

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-09, 02:30
Junior Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 0
iTrader: %0/0
yelkovan00 is an unknown quantity at this point
Standart acil yardım

1.mesleki bir site hazırlamayı düşünüyorum bu sitede 500 sayfalık bir kitaptan yaklaşık 20 sayfalık bir yazı var.Bu hak ihlaline girermi.

2.netden bulduğumuz resimlerin koruma altında olup olmadını öğrenmemiz zor bir ürünü temsilen rastgele fotograflar buluop kullanmamız sorun oluşturur mu
bu işlerden hiiiç anlamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

#2 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-09, 08:28
keyfinebak.com - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gold Member

Teşekkür: 1
Tecrübe Puanı: 3
iTrader: %100/2
keyfinebak.com will become famous soon enoughkeyfinebak.com will become famous soon enough

kitaptan alıntı yapıcaksanız ilgili sayfaları kitap sahibine yada yapımcı firmadan izin alarak kaynak göstereceğinizi belirterek belki kullanabilirsiniz. eğer paragöz bir yazar veyahut yapımcı firma ile karşılaşırsan senden bi miktar para talep edebilirler. yok eğer hiç haber vermeyip sitende bu kitaptan alıntıları paylaşırsan ve günün birinde bu bahsi geçen kişiler bunları bulur mahkemeye müracat ederse uyarı alır bu sayfaları kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. uyarı almayıp direk mahkemelik olup sitenizin kapatılması bile söz konusu. etik olanı uygulamakta fayda var hak sahipleri ile irtibata geçip izin alarak kullanmanız sizin açınızdan faydalı.

#3 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-09, 12:35
dizinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Member

Tecrübe Puanı: 1
dizinci is an unknown quantity at this point

keyfinebak.com'un da dedigi gibi kitap sahibine danisarak izin alin ve bunu yazili olarak elinizde bulundurun. Eger ki ordaki bilgilere göre bir derleme yapacaksaniz baska kaynaklar da kullanarak kendi yazacaginiz metinde sorun olmamasi lazim. Ama birebir veya büyük oranda ayni yazilari almaniz hak ihlalidir.

Resimler icin ise free resim veren siteler var ya da kendiniz cekmeye calisin.

#4 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-09, 18:57
Junior Member

Tecrübe Puanı: 0
yelkovan00 is an unknown quantity at this point

cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Yazara ulaşmaya çalışacağım e-mail ile aldığım onay elimde bir kanıt olurmu.şöyle bir sonuç çıkartabilirmiyim.Kitaptaki bilgilerden faydalanarak kendi cümlelerimle anlatmamın bir sakıncası yok çünkü o bilgiler aslında literatür tarafından bilinen şeyler ki o kişi de zaten başka bi yerden alıntılıyor.Ayrıca bu tür kitapların arkasında sayfalarca alıntıları ve kaynakları gösteren yazılar var (yaklaşık 70 sayfa her satırı ayrı bir kitap ya da makale) bu yazarlar bu kaynakları kullanmak için izin mi alıyor gerçekten merak ettim.

#5 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-10, 00:45
dizinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Member

Tecrübe Puanı: 1
dizinci is an unknown quantity at this point

Simdi siz de bir kac kitap okuyup kendi yorumlarinizi katarak birseyler yazarsaniz sorun olmaz, kaynakca gösterebilirsiniz.
Ama aynen ordakini alirsaniz veya cümlelerden cok azini degistirirseniz burda sizin pek bir katkiniz oldugu söylenemez dolayisiyla hak ihlali olur.

Email ile aldiginiz onay elinizde kanit olabilir, saglam olsun derseniz fax veya karsilikli imzalanmis birsey de olabilir. Email'in ne denli gecerli oldugunu hukuk sitelerinden arastirmaniz lazim hatta hukuk forumlarina bu soruyu sormanizi tavsiye ederim.

Seçenekler
Stil