![]() |
|
|||||||
| Bilişim Hukuku İnternet ve Bilişim Hukuku Yasal Sorumluklar Telif hakları ve Hukuki İşlemler |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|||
|
1.mesleki bir site hazırlamayı düşünüyorum bu sitede 500 sayfalık bir kitaptan yaklaşık 20 sayfalık bir yazı var.Bu hak ihlaline girermi.
2.netden bulduğumuz resimlerin koruma altında olup olmadını öğrenmemiz zor bir ürünü temsilen rastgele fotograflar buluop kullanmamız sorun oluşturur mu bu işlerden hiiiç anlamıyorum yardımcı olursanız sevinirim. |
|
||||
|
kitaptan alıntı yapıcaksanız ilgili sayfaları kitap sahibine yada yapımcı firmadan izin alarak kaynak göstereceğinizi belirterek belki kullanabilirsiniz. eğer paragöz bir yazar veyahut yapımcı firma ile karşılaşırsan senden bi miktar para talep edebilirler. yok eğer hiç haber vermeyip sitende bu kitaptan alıntıları paylaşırsan ve günün birinde bu bahsi geçen kişiler bunları bulur mahkemeye müracat ederse uyarı alır bu sayfaları kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. uyarı almayıp direk mahkemelik olup sitenizin kapatılması bile söz konusu. etik olanı uygulamakta fayda var hak sahipleri ile irtibata geçip izin alarak kullanmanız sizin açınızdan faydalı.
|
keyfinebak.com'un da dedigi gibi kitap sahibine danisarak izin alin ve bunu yazili olarak elinizde bulundurun. Eger ki ordaki bilgilere göre bir derleme yapacaksaniz baska kaynaklar da kullanarak kendi yazacaginiz metinde sorun olmamasi lazim. Ama birebir veya büyük oranda ayni yazilari almaniz hak ihlalidir.
Resimler icin ise free resim veren siteler var ya da kendiniz cekmeye calisin. |
|
|||
|
cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Yazara ulaşmaya çalışacağım e-mail ile aldığım onay elimde bir kanıt olurmu.şöyle bir sonuç çıkartabilirmiyim.Kitaptaki bilgilerden faydalanarak kendi cümlelerimle anlatmamın bir sakıncası yok çünkü o bilgiler aslında literatür tarafından bilinen şeyler ki o kişi de zaten başka bi yerden alıntılıyor.Ayrıca bu tür kitapların arkasında sayfalarca alıntıları ve kaynakları gösteren yazılar var (yaklaşık 70 sayfa her satırı ayrı bir kitap ya da makale) bu yazarlar bu kaynakları kullanmak için izin mi alıyor gerçekten merak ettim.
|
|
||||
|
Simdi siz de bir kac kitap okuyup kendi yorumlarinizi katarak birseyler yazarsaniz sorun olmaz, kaynakca gösterebilirsiniz.
Ama aynen ordakini alirsaniz veya cümlelerden cok azini degistirirseniz burda sizin pek bir katkiniz oldugu söylenemez dolayisiyla hak ihlali olur. Email ile aldiginiz onay elinizde kanit olabilir, saglam olsun derseniz fax veya karsilikli imzalanmis birsey de olabilir. Email'in ne denli gecerli oldugunu hukuk sitelerinden arastirmaniz lazim hatta hukuk forumlarina bu soruyu sormanizi tavsiye ederim. |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|