Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Kaynak Eğitim Tanıtım Hizmet > Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku İnternet ve Bilişim Hukuku Yasal Sorumluklar Telif hakları ve Hukuki İşlemler

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 04:00
Permission - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
best scuba

Teşekkür: 1
Tecrübe Puanı: 7
iTrader: %100/1
Permission will become famous soon enough
Standart Ekşi Sözlük sansürlendi! ( gazetlerede cıktı sonunda )

Alıntı:
Ekşi Sözlük "bölücü ve yıkıcı" yayın yaptığı gerekçesiyle sansürlendi... Ancak site yeniden yayında...

Türkiye'nin en çok takip edilen internet sitelerinden biri olan Eksi Sözlük, hakkında açılan dava nedeniyle "yıkıcı ve bölücü" yayın yapmak suçlamasıyla sansürlendi.

Kimilerine göre "gereksiz insanların gereksiz buluşma noktası" kimilerine göre de "merak edilen her konuda bir bilgi bankası" olan www.eksisozluk.com adresinden erişilemeyen internet sitesi http://eksisozluk.com adresi ile yayınına devam ediyor.

Türk Telekom'un mahkeme kararıyla www.eksisozluk.com adresini engellemesi Türk internetindeki büyük bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi: "Internette sansür nereye kadar?"

Mahkemenin "yıkıcı ve bölücü " yayın yapmak kararıyla erişimi engellenirken site yöneticileri çareyi "arka kapı"da buldu.

Site yöneticilerinin bu kısa vadeli çözümü Türk Telekom'un engellemesini aştı ve Ekşi Sözlük http://eksisozluk.com adresiyle yayınına devam ediyor...

ya iyide bu site şimdi www koymadan nasıl acılıyor bizim banlanan siteler nasıla cıcaz peki. anlamadım gitti yaa "www" kaldırınca site normal ama bizim banlanan sitele racılmıyor ?? anlayan varmı

#2 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 04:29
CyberTurk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kişisel Rütbe

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 4
iTrader: %100/1
CyberTurk will become famous soon enough

www normalde default eklenen bir subdomaindir. Yakında direk adreside banlarlar.

Buda ekşiden alıntı:

Alıntı:
23 mayis 2006 tarihli aksam gazetesi'nden:

ekşi sözlük'ü esrar yaktı
'kutsal bilgi kaynağı' sloganıyla internette yayın yapan www.eksisozluk.com, uyuşturucuya özendirici bilgiler verdiği gerekçesiyle sansürlendi. istanbul emniyet müdürlüğü'nün 155 polis imdat servisi'ne gelen bir ihbar üzerine harekete geçen emniyet yetkilileri, 14 aralık 2005 tarihinde, http://sozluk.sourstimes.org web adresinde 'esrar' kelimesi arandığında uyuşturucu maddeleri özendirici bilgilerin olduğunu tespit etti.

istanbul emniyet müdürlüğü, siteye erişimin engellenmesi için istanbul 3'üncü sulh ceza mahkemesi'ne müracaat etti. mahkeme emniyet'in bu talebini uygun gördü. böylece, 6 ocak 2006 tarih ve 2006/25 müteferrik sayılı karar ile 'ekşi sözlük'e erişim engellendi.

ancak bu uygulama türk telekom tarafından gerçekleştirildiği için sadece adsl kullanıcıları etkilendi. türk telekom abonelerin tepkisine yol açtı.

alinan karari uyguluyoruz

türk telekom'un siteyi çeşitli tekniklerle üç aydır kesintiye uğrattığı öne sürüldü. türk telekom, akşam'a yaptığı açıklamada, 'ekşi sözlük'e yapılan uygulama şirketimizin takdiri değildir. istanbul emniyet müdürlüğü'nün başvurusu üzerine bir mahkeme kararının şirketimiz tarafından uygulanmasından ibarettir' denildi. siteye adsl dışında farklı internet servis sağlayıcılardan ulaşmak hala mümkün.

interneti haram ettiler

sitenin arama moturuna türk telekom yazıldığında yüzlerce tepki yorum karşınıza çıkıyor. işte birkaçı...

verdiği emir ile tüm kablo şirketlerine, sözleşmede yazandan fazla hat verilmemesini sağlayan, matbaanın ülkeye girmesini engellemiş zihniyetin postmodern versiyonu olan kuruluş.

interneti haram ettiği yetmezmiş gibi, utanmadan internet haftasına sponsor olan, günde üç posta küfür yollanması mübah kuruluş.

iletişimle alakası olmayan insanların çalıştığı ve politikasının iyileştirmek değil kötüleştirmek olduğuna inandığım şirket.

bülent şanlikan / istanbul
http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=40870,8

#3 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 10:04
Mack - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Member

Tecrübe Puanı: 3
iTrader: %0/0
Mack is an unknown quantity at this point

nedir bu turktelekomdan çektiğimiz...

#4 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 10:09
ploop - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Moderator

Tecrübe Puanı: 9
iTrader: %100/10
ploop is a jewel in the roughploop is a jewel in the roughploop is a jewel in the rough

türk telekom tarafından yapılan sansürler ne kadar ziyaretçi kaybettiriyor bir siteye bilgisi olan var mı? şöyle bir şey duymuştum bir arkadaşımdan. ekşi sözlük gösterilen 1000 reklam başına 2$ alıyor diye. günde yüzlerce dolar kazanan sitenin kazancı çok düşmüş olacak, bence ekşi sözlük yapısına ağır bir darbe olur bu. bildiğim kadarıyla şirket de kurmuşlardı. neyse inşallah her şey yoluna girer.
not: bu arada ekşi sözlüğün diğer bir adresi de http://84.44.114.44/

#5 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 13:40
Member

Uranus is an unknown quantity at this point
Standart Ekşisozlük'ün kapatılmasını hepimizin şiddetle kınaması lazım!

Ekşisozlük'ün kapatılmasını hepimizin şiddetle kınaması lazım!
Mp3 sitelerinin kapatılmaya başladığı günlerde, bunun sansürün ilk habercisi olduğunu, önümüzdeki günlerde "Hoşa gitmeyen" her tür sitenin kapatılabileceğini yazmıştım. Tahminim doğru çıktı.
Şimdi sorulması gereken soru şu: Sıra hangi site yada sitelerde?

#6 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 14:01
Angelo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Moderator

Tecrübe Puanı: 8
iTrader: %100/4
Angelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the rough

Turk Telekom'u kinamak yerine gidip meclisi kinayin, yasalari kinayin. Yasalarin uygulayicisi network operasyon merkezinde tusa dokunan zihniyet degil ki yanlis olan. Ayrica daha iyisi yapilana kadar en iyisi bu mantigiyla hareket ederseniz, mecbur kaldiginiz yapilarin sistemine kendinizi uydurmaya calismak hayatta kalmaya yardimci bence. Kuralsiz, disiplinsiz yapilar ancak anarsiye neden olur ki, eksisozluk zaten cogu birsey uretmeden, var olan duzeni elestiren kendini entellektuel zanneden, akli fikri eglencede olan insanlarin ortaya koydugu bir site.

#7 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 14:06
Member

Uranus is an unknown quantity at this point

Alıntı:
Angelo´isimli üyeden Alıntı
eksisozluk zaten cogu birsey uretmeden, var olan duzeni elestiren kendini entellektuel zanneden, akli fikri eglencede olan insanlarin ortaya koydugu bir site.
Demişsiniz...
Bu yazdıklarınız, adı geçen sitenin sansürlenip kapatılmasını haklı kılarmı?
Kaldıki ben "Telekomu" kınayalım yazmadım, sitenin kapatılmasını kınayalım dedim...

#8 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 14:38
pembekedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gold Member

Tecrübe Puanı: 4
iTrader: %100/8
pembekedi will become famous soon enoughpembekedi will become famous soon enough

içerik olarak angelusun yazdıklarına aynen katılıyorum sözlükve yazarlarıyla ilgili fikrilerimi birebir anlatmış fakat tabi ki böyle bi sansür olmamalı. mp3 için uygulanan şey doğruydu fakat bu yapılan resmen bundan yıllar önce düşünce suçlusu diye canice yokedilen yazarlarımız şairlerimize yapılan işin ta kendisidir.

fikirlere sansür koyulursa o ülke gelişmez. düşünen insan üretebilir sadece ve düşünce ne kadar sınırsız olursa üretim de o kadar verimli olur.

evet uyuşturucu kullanmak yasal değil özendirmek de olmaması gereken bişey ama o siteden direkt satış mı yapılmış?

bu göreceli bişey. oraya "uyuşturucu süper bişey biz hepimiz kullanıyoruz kullanmayan da bu siteye girmesin" yazsa bile bu yine suç olmamalı. herkesin aklı var fikri var. orda öyle yazmasa bile zaten herkes bunları bilmiyo mu? herkes kullanıyo mu?

yanlış ve çağ dışı felsefe bu.

#9 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 15:23
Angelo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Moderator

Tecrübe Puanı: 8
iTrader: %100/4
Angelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the roughAngelo is a jewel in the rough

Ustune alinma Uranus, ben telekoma tas atanlara soyluyorum onu. Bir romantik olarak dusundugumde bence de sizin soylediginiz dogru merak etmeyin, hepimizin akli fikri var, herkes dusunce uretsin, genel toplum bunu zaten akil suzgecinden gecirip uygular degil mi, problem yok buraya kadar. Ama realist olarak bakarsaniz, uretilen dusunceye bir sinir konulmali yoksa duzensizlik olur. Herkes her istedigini, heryerde yapamaz, buna belirli sartlar koyan yerler var. Apartmaninizin duvarina esrar cok guzel birsey, ya da yasasin hristiyanlik yazamadiginiz gibi, internete de yazamazsiniz. Internet cok zor denetlenen bir yer dogrudur, ve ancak cok buyukseniz (sozluk gibi) farkedilirsiniz. Bu sitem belki dogru, herkes kapatilmiyor, neden ben diye soruldugunda. Ama genel olarak kurallara uymak veya kurallar kotuyse onlari degistirmek icin dogru duzgun mecralarda caba gostermek gerekli. Kendini yasadigi ulkenin ve icinde bulundugu toplumun icinden siyirdigini sanan, farkli bir tepeden sanki bu ulkenin insanlarini elestiren insanlara entellektuel veya aydin diyemiyorum. Sansurlenmelerinde de herhangi bir sakinca gormuyorum.

Bazilari etnik siteler yapiyor, bu bazilarini rahatsiz ediyor. O zaman herkes kapatilmasini istiyor. Sansur ya var ya yok, bizim begenilerimize gore veya karizmatik/populer kultur olup olmamasina gore belirlenecek bir sey degil bu.

#10 (permalink)   iTrader 
Alt 2006-05-23, 15:56
keyfinebak.com - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gold Member

iTrader: %100/2
keyfinebak.com will become famous soon enoughkeyfinebak.com will become famous soon enough

Alıntı:
pembekedi´isimli üyeden Alıntı
içerik olarak angelusun yazdıklarına aynen katılıyorum sözlükve yazarlarıyla ilgili fikrilerimi birebir anlatmış fakat tabi ki böyle bi sansür olmamalı. mp3 için uygulanan şey doğruydu fakat bu yapılan resmen bundan yıllar önce düşünce suçlusu diye canice yokedilen yazarlarımız şairlerimize yapılan işin ta kendisidir.

fikirlere sansür koyulursa o ülke gelişmez. düşünen insan üretebilir sadece ve düşünce ne kadar sınırsız olursa üretim de o kadar verimli olur.

evet uyuşturucu kullanmak yasal değil özendirmek de olmaması gereken bişey ama o siteden direkt satış mı yapılmış?

bu göreceli bişey. oraya "uyuşturucu süper bişey biz hepimiz kullanıyoruz kullanmayan da bu siteye girmesin" yazsa bile bu yine suç olmamalı. herkesin aklı var fikri var. orda öyle yazmasa bile zaten herkes bunları bilmiyo mu? herkes kullanıyo mu?

yanlış ve çağ dışı felsefe bu.
herşeyin bi kuralı kanunu nizamı var bence düşünce özgürlüğü var diyerek bir şeyler yapılamaz. yok madem bu var ben düşünürüm ve düşünce özgrülüğüme kimse karşı çıkamaz diyorsak o zaman kısa bir örnek vereyim ama yanlış yorumlanmasın. imza kısmına girin ve bu forumda sevdiğiniz yada sevmediğini biri hakkında 50 karakterlik bir argo cümle yazın, bakalım ne kadar süre forumda kalıcaksınız... Sonuçta yazdığınız karakterler sizin düşünceniz oluyor ama site kuralları gereği banlanmanıza sebep oluyor. bence telekomun yada Türkiye'deki yargı sisteminin olaya bakış açısı da bu. kurallar var ve herkez uyucak diyor. ama tek eksik yanı herkeze uygulatamıyor. internet önüne geçilemiyecek derecede büyük bi alan, o yüzden türktelekomun yaptığı biraz boşa kürek çekme olayına benziyor.

Seçenekler
Stil