![]() |
|
|||
|
Merhaba ...
Windows 2000 Server üzerinden Raid 1 ozelligi verirken DiskLerin ayni ozellik olmasi mi gereklidir. (Marka ve Model) Ben yaparken Sadece Simple ozelligi acik digerleri kapaliydi... Tesekkurler... |
|
|||
|
Ayni diske sahip olman gerekmiyor.Raid 0+1 `de diskleri beraber birlestiriyorsun basitce anlatilmasi gerekirse.Ayni kapasite ve markaya sahip olman gerekmiyor fakat ornegin 4.5 lik bir Hdd ile 5.4 luk bir Hdd kullanirsan.2 tane 4.5 lik kullanabilirsin ancak.5.4 ten kalan bolumu kullanamazzsin.Yani en ufak Hdd`nin boyutu x2 olucak.
|
|
|||
|
Peki mirror yapmak istersek. Yani aynalama yaptigimizda iki diskin ayni mi olmasi gerek... Ben bunu yapmak istedigim de (gerci deneme amaciyla ama) 8.5 GB disk ana ve 40 GB disk mirror olacakti. Create Volume yaptigimde Simple'dan baska digerleri kapaliydi...
|
|
|||
|
Mirroring yapmak icin Raid 2 kullanmalisin iki diskin ayni olmasi gerekiyor.
Ama sanirim ayri seylerden bahsediyoruz.Senin yapmaya calistigin sanirim Raid degil diskini advanced e cevirmek(fault tolerant).Bunun da Raid ile ilgisi yok.Ayrica 8.5 ana 40 Gb mirror cok garip cunku iki disk kullaniyorsun ve 8.5 a 8.5 olarak duser.Hicbirzaman yok 40 Gb mirror olarak kullanayim 8.5 ana disk olsun diyemezsin. |
|
|||
|
8.5 ve 40 GB deneme amaciyla yapmak istedim...
Asil yapmak istedigim Ana Diskin (w2k server) yedegini devamli diger diskte tutmak. Ana diskte herhangi bir sorun oldugu zaman; mirror diski ana disk yerine calistirmaya baslamak istiyorum... Bunun icinde ogrendigim kadariyla RAID 1 (mirror) kullaniliyor. Bugun elime ayni model ve marka 2 disk gececek. Onlarla bir deneme yapmayi dusunuyorum... Tesekkurler... |
|
|||
|
Bunu sadece Raid 1 ile degil diger "Raid Array" cesitleri ile de yapabilirsin:
RAID 0 Iki diski sadece birlestirir.Mirroring yoktur. RAID 1 Iki diske ayni aynda yazar.Boylece bir Hdd sorun cikardiginda digerinden okumaya devam eder.Fakat bunun icin 2 ayri Hddd ve iki ayri raid controller karti gerekir.Boylece raid kartinin sorun cikarmasi durumuna karsida bir onlem alinmis olur. RAID 2 Ikiden fazla diske yazar fakat ozel disk gerektirdigi icin su anda nerdeyse kullanimdan kalkti. RAID 3 Yine iki disk kullanilir fakar Raid 2 gibi ozel disk gerektirdigi icin su anda kullanilmiyor. RAID 4 Sektor sektor yazma yolunu kullanir.Diger yontemlere gore cok daha yavas calisir. RAID 5 En az 3 disk ile calisir.Mirroring icin en iyi yontem (bence).3 disk arasina butun bilgiler paylastiriliyor.En iyi fault tolerant sistem.Fakat Windows NT de sistem diski bu array`e uye olan disklerden biri olamiyor.Windows 2000`de de sanirim bu gecerli. Sonuc olarak yine bence eger cok saglam bir backup sistemi kumak istiyorsan 5 disk ile calisma en mantiklisi.2 disk raid 0+1 3 disk raid 5 olarak calismali.Boylece hem raid 5 ile kullanici bilgileri ve butun networkteki bilgilerin yedegi hemde raid 1 ile sistem bilgileri yedeklenmis olacak. Iyi calismalar. |
|
|||
|
Bunu normal bir RAID kartiyla yapabiliyoruz. Yani ABIT'in hot rod 100 veya anakarta entegre raid kartiyla... W2k'da Raid 1 ve 5 var. Galiba yazilimsal olarak yapabiliyoruz. Peki bu performansın düşmesine sebep olur. Tanıdıklarımın söylediği performansı çok fazla düşürüyormuş...
Teşekkürler... |
|
|||
|
Bence anakarta uzerinde bulunan raid karti fena degil.Sonucta kartla geldigi icin cok fazla ozellik ve hiz istemiyorsan bunu kullanabilirsin.Software Raid olayina ise hic girme derim.Kesinlikle yararsiz.
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|