Webmaster Forumu

Geri git   Webmaster Forumu > Webmaster Kaynak Eğitim Tanıtım Hizmet > Donanım > Ağ Network

Ağ Network Ağ Network

LinkBack Seçenekler Stil
  #11 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-07-11, 21:30
Junior Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 0
iTrader: %0/0
Anonymous is an unknown quantity at this point

Active Directory'un yüklü olduğu disk çöktü ve Başım belaya girdi... Allahtan yedek Active Directory (BDC) yüklüydü de kurtardık kendimizi...

Şimdi de böyle bir daha olursa 2. bir diskimde tüm sistem yedek dursun diyorum...

Aslında olup olmayacağını da bilmiyorum. Yani disk çuvalladığı zaman makineyi kapatıp açtığımda yedek diskten açmak istiyorum. Yani kayıp 3-4 dakika olsun istiyorum. Diski düzelttiğimiz zaman veya yedekten geri aldığımız zaman kaldığı yerden devam etsin dedim...

Ama zor galiba...

Ghost ve benzeri bir programı kullandığımız zaman herhafta makineyi kapamak ve elle yedek almak gerek. Yani zor iş...

#12 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-07-12, 00:43
Junior Member

haklisin raid gercekten iyi ama bende olsam softraidi asla kullanmam...sadece sorun cikariyor..bir müsterimize softraid yoluyla yapmaya calistik ama sonunda ucuz ve scsi kadar güvenli olmasada iyi olan IdeRaid'i kullandik..gicir gicir calisiyor...3 tane hdd var..ikisi raid'de ücüncüsüde ghost..ikisinin ghostunu her ikinci hafta yapip cifte güvenlik sagliyoruz..ucuz yoldan tabiki...elbette daha profesyonel yollar var ama o düzeyde lazim degil onun icin bu yolu sectik.

#13 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-08-16, 18:08
Junior Member

ban raid (aynalama) in ne olduğunu anlatacak biri varmı?

#14 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-08-25, 03:31
Junior Member

selam,

Bu konu bana yabancı ama bu konu ile ilgili benimde başım belada. Yani benimde bir serverem var. Bu server win2000 20 gb lık bir hdd 2 ye bölünmüş bir vaziyette çalışmakta. Bu hdd nin anlık yedeğini bire bir başka aynı kapasitede bir diske almak için makinama hangi kartı alıp takmam lazım veya hangi programı kullanmalıyım. En önemliside şu anki bilgileri boş hdd ye nasıl aktarılacak. İlk kurulum anı farklımı bunuda bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Konuya çok uzak olduğumu belirtmek isterim. Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla....

#15 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-08-26, 02:51
Junior Member

RAID 1 (Mirroring)

Evet diğer RAID sistemimiz ise RAID 1, diğer adıyla disk “aynalama”. “Aynalama” teriminden tahmin edeceğiniz üzere şu anlam ortaya çıkıyor : 2 veya daha fazla diskiniz var ve bu disklerin birisindeki bilgiler, diğerine eş zamanlı olarak kayıt ediliyor. %100 veri güvenliği amaç edinilmiş. Aniden disk göçtü diyelim. Hiç telaş yok. Bilgilerin aynalandığı diskten dosyaları tekrar yeni ana diskinize kopyalayarak olayı çözümleyebiliyorsunuz.

Gördüğünüz üzere, RAID 1 sisteminin diskten veri okuma performansına bir katkısı yok. Sadece, ECC (Hata Bulma & Düzeltme ) işleminden dolayı yazma işlemi, yalnız başına kullanılan tek diskli konfigürasyona göre bir yavaşlık gösterebilir.

Anlayacağınız üzere, performansın pek önemli olmadığı, verilerin önem arz ettiği konumlarda RAID 1 sistemi çok işe yarıyor. Zaten bu sisteminde tek amacı veri güvenliği.

Bu dökümanın tam metni : http://www.alfa2.com/alfa/hdd.htm
adresinden bakabilirsiniz.

Ben de bu konuyu yeni yeni algılayıp öğreniyorum.
Saygılarımla...

#16 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-08-26, 22:33
Junior Member

RAID olayını hiç kullanmadım. Ama aklıma yazdıkların hakkında takılan birşey oldu. Aslında Alfa bilgisayarın yazdıklarına...

Madem ki. RAID 1 Aynalama yapıyor. Daha doğrusu anlık olarak aynalama yapıyor. Sen nasıl diğer diskten verileri kurtaracaksın... RAID 1'in amacı primary diske donanımsal olarak birşey olduğu zaman backup diskten verileri kurtarmak. Yani sen birbirinin aynısı (ikizi) olan birşeyden nasıl kurtarma yapacaksın ki?

Eğer birebir kopyalama yapamazsan yani raid alacak paran yoksa w2k'daki NTBACKUP.EXE çoook işe yarayabilir. Ben şu anda onu kullanıyorum (şimdilik). Saat gece 11'e ayarladım. Her gece yedeğini alıyor. Daha doğrusu istersen 2 istersen 10 günde bir yedek aldırabiliyorsun... Şimdilik tavsiye ederim...

Not : Ayrıca o sitedeki çoğu resim vs. diğer bilgisayar firmalarından alıntı. Resimlerin çoğu empa, darkhardware, pclabs'tan...

#17 (permalink)   iTrader 
Alt 2002-08-29, 05:53
Junior Member

Burda benim anladığım bozukluk fiziksel bir bozukluk. Yani hdd lerden biri yanarsa diğeri çalışmaya devam ediyor. Eğer senind dediğin gibi programsal bir hatadan dolayı meydana gelecek kaybı hiç bir sistem anlayıpta onaramaz. Benim Anladığım Raid1 sisteminde fiziksel bir bozulma meydana geldiğinde yedekteki 2. hdd işlemler devam ediyor. 1.hdd yerinden çıkarılıp sağlamı takılıyor. Sonra hdd leri birbirine aktarıp kalınan yerden devam edilebilir. Böyle düşünüyorum ama işin detayını bende bilmiyorum. İleride bu sistemid enersem bunu burda yeniden gündeme getirebilirim

Saygılar...

Seçenekler
Stil