Tekil Mesaj gösterimi
  #3 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-04-19, 22:04
baldor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
baldor baldor isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Member

Tecrübe Puanı: 5
iTrader: %0/0
baldor is an unknown quantity at this point

delphi, php, c# ile program geliştirdim ve javayı az çok tanıyorum. ayrıca platform bağımsız uygulamalara ilgim oldukça fazla. edindiğim tecrübeler ile sorularınızı yanıtlamak isterim;

1- genel olarak, programcılar sadece windows sürümlerini çıkarıyor. diğerleri ile ilgilenmiyor. o yüzden diğer işletim sistemleri için sürüm çıkarma problemleri yok. ama eğer olursa, dediğiniz gibi her biri için ayrı ayrı yazacaklar veya java kullanacaklar.

2- masaüstü programcılığında donanım sadece, cpu hızı ve ram miktarı ile önemlidir. onun dışında, bizim programlarımız windows un çekirdeği (kernel) üzerinde çalışır ve windows çekirdeği ile haberleşir, çekirdek ise bilgisayar donanımı ile program arasındaki köprüdür. örneğin programınız ses çıkartacak ve yüzlerce çeşit ses kartı var. sizin programınız çekirdeğe şu sesi çal der gerisine karışmaz, o sesi ses kartına çaldırmak çekirdeğin işidir. o yüzden bu konuda endişelenmenize gerek yok.

3- bellek yönetimi diye bahsettiğiniz konu çöpçü (garbage collector) sanırım. olay şu, bir işleme başladığınızda kullanacağınız değişkenleri belirlersiniz ve işletim sistemi sizin için gerekli ram alanını ayırır. bu ram alanını programınız kullanır ve işi bitince işletim sistemine "benim bu kaynaklar ile işim bitti" der, işletim sistemide ayırdığı ram alanını boşaltır. bu şekilde ram i verimli kullanmış olursunuz. c# ta bu işlem; degisken.dispose komutu ile kontrol edilebilir. ancak işletim sistemi siz bu komutu çağırmasanız da gerekli kontrolleri yapar. haliyle bu konuda da endişeye gerek yok. ama tavsiyem, grafiklerle uğraşıyorsanız bu konuya dikkat edin.

4- javanın güncel sürümlerinde hız problemi yok. hatta kimi araştırmalara göre microsoft un .net framework ün daha hızlı çalışıyor. başka programala dillerinin tercih edilmesini sebebi ise sadece javayı bilmemeleri örneğin, tüm bankaların internet şubeleri jsp ile yazılmıştır, sanal pos sistemleri jsp ile çalışır, bilenler bildikleri yoldan şaşmaz

son olarak; bence java en avantajlı dildir. şu an kullanmakta olduğum mozilla firefox, dosya paylaşım programı limewire, torent yazılımları, eclipes java derleme ortamı vs. gibi programlar java ile yazılmıştır ve başarı ile tüm dünyada tüm işletim sistemlerinde kullanılmaktadır.

önümüzdeki yıllarda pardus işletim sisteminin Türkiye'de bilinirliliğinin artması sayesinde hem linux, hem windows ile çalışan programlara ihtiyaç olacağını düşünüyorum. bu yüzden eğer masaüstü programcılığına başlayacaksanız, eclipes java geliştirme ortamında javayı kullanarak başlayın, zordur ama sonucu iyi olur.

en azından canınız sıkıldığında programı cep telefonunuza yükleyip denersiniz