Tekil Mesaj gösterimi
  #4 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-03-19, 15:19
hukuki hukuki isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 4
iTrader: %100/1
hukuki is on a distinguished road

Sayın Can Tatar'ı bu önemli konudaki yazısından dolayı kutluyorum. Hukukçu olup, olmadığınızı anlayamasam da gayet başarılı tespitlerde bulunmuşsunuz. Önerileriniz ise tamamen yerinde.
Ancak konunun bir boyutu var ki o da internetin özgür platform olma niteliğine dokunuyor. (Aslında yeni internet yoluyla işlenen suçlar hakkındaki yasa dokundu dahi). Konu mirc server izin hususu... Fakat biliyorsunuz ki;
1) Tüm datacenter şirketleri mirc izni vermez, verenler belirlidir
2) Mirc genellikle dedicated serverlarda yapılabildiğinden, bunların idarecileri ve ödeme sorumluları da gerçek adlarını vermeseler de gerek mail gerekse IP adreslerinden kolaylıkla bulunabilir
3) Yukarıda zikrettiğim yasa gerek datacenter firmasına ve gerekse websitesi sahibine ciddi sorumluluklar yüklemiştir, suistimaline müeyyide mevcuttur.
4) Şöyle düşünelim, kapalı bir network yaptık, illegal şeyler konuşuyoruz. Polnet vs. izinsiz dinleyebilir mi? Hayır. İletişimin özgürlüğü ilkesi vardır. Ancak C.Savcılığı kanali ile dinleme, izleme yapılabilir.
5) Yine bir bilgi olarak, demin bir p*k-k sitesine girmeye çalıştım, Türkiye IP'lerini yasaklamışlar, tabi google cache ile uğraşmadan girdim... Kısacası minareyi çalanlar kılıflarını da hazırlıyorlar. Ancak her hareketi kontrol altına almak, suç işlenebilir korkusuyla yaşamak ve buna göre yasal düzenlemeler yapmak, yeni yeni suç araçlarını yaratır...

Zamansızlıktan daha fazla yorum yapamıyorum ancak Tekraren çok yararlı bulduğum değerlendirmeniz için tebrik ederim.
Saygılar.