Tekil Mesaj gösterimi
  #3 (permalink)   iTrader 
Alt 2008-03-13, 17:29
GaLadRe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
GaLadRe GaLadRe isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Member

Teşekkür: 0
Tecrübe Puanı: 2
iTrader: %100/1
GaLadRe is an unknown quantity at this point

Herhangi bir prosedura gerek olduğunu sanmıyorum bu konuda . Herhangi bir mesaj atılabilen yahut yorum yapılabilen her sitenin bu yazışmaları kayıt altında tutması gerekmekte zaten sitesinin selameti için. Forum yahut forum tarzındaki sitelerde bu kolay. İrc ortamında giriş yapan nicklere ait ipler ircd.log dosyasında kayıt altına alınmakta. Sunucudaki yazışmalarıda kayıt altına almakta zor bir olay değil m_privlog isimli modulu ücreti ile kurdurup sunucudaki yazışmaları kayıt altında tutabilirler herhangi bir bilişim suçlarından gelen istek üzerine bu yazışmaları zaten verebilirler. Kanunlardan ziyade insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor . Cezalar insanların suç işlemesine engel olmak için vardır . Kişi işleyeceği suçun cezasını çekmeyi göze almış ise buna mani olmak zor. Herşey kanun değildir insanlarımızın bilinçli olması gerekir. Keza ben hiçbir irc sitesinde kredi kartı gibi bir satışa denk gelmedim. Genellikle oluşan problemler küfür/hakaret tarzındadır. Eğer bu konuda bir sorun var ise ircde yöneticilerin anlık müdahale edip kişiyi sunucudan uzaklaştırma gibi bir şansı var oysa yorum yazılan yada mesaj atılan sitelerde bu şans daha az. Terör tipi örgütlenmelere gelirsek eğer bu tip terör oluşumları irc yolu ile haberleşme kurmaz çünkü yazışmaları irc sunucusunda okunabilir bu riski göze almazlar .
Avrupanın gelişmiş ülkeleri bu konuda ne gibi önlemler almışlar bunu araştırıp o şekilde kararlar alınması gerekmekte.

Tasvip etmediğim bir örnekle bitirmek istiyorum yazımı. Mynet sohbet sunucusu şuan yönetimsiz ve kanalları yapay zeka adı verilen bir socks bot yönetmekte. Yaptıkları olay iyinet in forumda bazı kelimeleri yasaklayıp tüm modları silip mudahale etmeden uzaktan izlemesi gibi bir olay. Sıradan bir sunucuda dahi insan kontrolü ile kanallarda huzursuzluk çıkması engellenebilirken şuan Türkiye nin en büyük portalında bu sorumsuzluk insanı düşündürüyor.