Perl değil PHP çünkü trende daha uygun. Web içerik geliştiricisi birinin gözlüğünden baktığında daha basit, html yapısına daha uygun. PHP kendi içinde web programlamaya özelleşmiş, bu popülaritesinde en büyük artı bence. Perl zaten sistem programlama için de yaygın kullanılan bir dil. Yeni başlayanlar için, özellikle bu 2000 sonrası web furyasında diyelim, perl öğrenmek ve bu şekilde sistemler yazmak, php'ye oranla oldukça zor olmalı. Bir de performans mevzusu var ki bu bir muamma, ben web de çok cgi çalıştırmadığım için yorum yapamayacağım ama php'nin hızlı olduğunu söyleyenler var.
Kaldı ki yine sistem programlama konu bile olsa, PHP cli var, Perl'e neden gerek duyayım sorusunu kendi içimde sorduğumda cevap alamıyorum. Alabilen arkadaşlar olabilir, geçen sene PHP Raw Post Data'ya erişemezdi, Perl ile erişiyordunuz, PHP5'de geldi. Böyle örnekler illa ki çoklukla vardır. Ama amaç işi yapmak ve en basit yoldan yapmak ise yorucu syntaxler içerisinde boğulup canavar gibi programlama yapıyorum sistemde diye sevinmem. Benimkisi verimlilik analizi yapan insanın yorumu, yazılım geliştirmeci bir çok arkadaş bu şekilde düşünmeyecektir.
Dağıttım konuyu toparlayın.