basit POST kullanımı:
--------------------
gonderen.html
HTML-Kodu:
<form method="post" action="alan.php">
İsminizi Girin <input type="text" name="gidenText" />
<br />
<input type="submit" name="gonder" value="Gönder" />
</form>
alan.php
PHP- Kodu:
<?
//form değerleri <form method="post"> ile gelen veriler $_POST dizisine atanır.
$gelenText = $_POST['gidenText']; //önceki sayfadan gönderilen ve kullanmak istediğimiz textbox ın adı gidenText..
echo 'İsminiz : ' . $gelenText;
//alternatif metodlar (echo nun yazım kurallarıyla ilgili, echo kullanımından bahsetmiştim yukarda)
//echo "İsminiz $gelenText";
?>
basit GET kullanımı:
--------------------
getKullanimi.php (sayfaya getKullanimi.php?isim=bişeyler şeklinde değişken gönderdiğinizi varsayıyorum)
PHP- Kodu:
<?
//adresden gelen bilgiler, ve <form method="get"> şeklinde gelen veriler $_GET dizisine atanır.
$gelenIsim = $_GET['isim'];
echo 'İsminiz : ' . $gelenIsim;
?>
register_globals:
--------------------
register_globals in on olması durumu ile ilgili olarak söylemek istediğim birkaç şey var.
öncelikle benim tavsiyem, register_globals değerini off yapıp, elinizi $_POST ve $_GET kullanmaya alıştırın.
verilerinizi daha kontrollü almış olursunuz böylece, güvenliği de bir nebze olsun arttırmış olursunuz.
mesela ( daha önceden de forumda verilmiş olması lazım , php.net den alıntı )
ornekRG.php
PHP- Kodu:
<?php
// eğer, fonksiyon kontrolünü geçerse $authorized = true oluyor, yani yetkili olunuyor.
if (authenticated_user()) {
$authorized = true;
}
//eğer yetkili olunursa, gizli bilgi ekrana bastırılıyor.
if ($authorized) {
include "/highly/sensitive/data.php";
}
?>
Bu tip bir kodda, register_globals değeri on olduğu zaman, mesela ornekRG.php?authorized şeklinde girilirse, direk olarak kullanıcı her kim olursa olsun bilgiye ulaşabilir.
register_globals le ilgili güvenlik sorunlarını, google dan basit aramalarla bulabilirsiniz.
Sıfırdan yazdığınız her kod için, register_globals değerini off yapıp, kodunuzu ona göre yazmanızı tavsiye ederim.