Google herşeye el atmaya başladı. Her sektörde Google'ı görmeye başladık. Kimbilir daha nerelere zıplayacak?
Microsoft'ta oturup bunları izleyecek değil. Google OS çıkaracakmış, çalışmaları varmış. Bi kere, Microsoft bu alanda ona kesinlikle izin vermez yani Microsoft rakip tanımaz.
Microsoft Longhorn'a denildiği gibi bir Search kit eklerse, google çok zorda kalır. Google bunun belkide farkında olduğu için herşeye zıplamaya başladı. Ne kadar kazansak kardır diye bakıyor olabilir. MSN Beta çok hızlı bir arama motoru ama google gibi iyi niteliklere sahip değil ama adı üzerinde MSN BETA. Bu google'ın büyük rakibi olacak. Microsoft işletim sistemlerinde MSN'i desteklerse Google büyük çöküş yaşar.
Microsoft şimdilik sessiz bu konuda, arada Google ile atışmalar oluyor ama Microsoft'un çok sağlam çalıştığı bariz. Bill Gates kimi zaman Google çok büyüdü gibi laflar ediyor ama bunu içten söylemediği bariz. İzlediği strateji çok sağlam, Google'ı arada övmesi izlediği stratejinin bir parçası.
Google herşeye zıplamakla büyük hata yaptı, kısa sürede çok büyüdü ve belli etmeden ortalığı kızdırdı. Mesela, bize yakın bir konu var, Google ICANN onayını aldı, bunu nasıl kullanacağı şimdilik meçhul ama domain kayıt piyasasına girdiğini düşünsenize? Muhtemel dip fiyatlar verir, en iyi özellikleri sunar yine o alanda rakip tanımaz çünkü Google rakip sevmiyor, ben lider olmalıyım diyor. Bu büyük bir sektörün çöküşü olabilir.
Microsoft bu ve bunlar gibi kriterleri göz önünde bulunduruyordur. Google'ın el attığı sektörün şirketleri Microsoft'a karşılıksız destek verecektir, vermelidirler. Microsoft'un çok kasmasına gerek yok, işletim sistemide bir API attımı arama = msn olur, google düşüşe geçer. Sadece longhorn değil, XP, ME gibi türevleri içinde bir upgrade sunar, google'ı yine bozar. Böylece Internet reklamcılığının babası el değiştirir, MSN olur.
Dediğim gibi, Google bunları görerekten herşeye atlıyor. Hisselerinin dağıtılması, hem büyümek için hemde destek almak içindi.
Microsoft sinsi sinsi geliyor.
|